Na današnjim prijevremenim izborima za načelnika općine Stari Grad u Sarajevu, do 11.00 sati je na birališta izašlo 9,74 posto građana s pravom glasa, izjavila je predsjednica Općinske izborne komisije Nevzeta Mulalić. Zasad nema nikakvih sigurnosnih problema, ali ono što je dodatni problem Općinskoj izbornoj komisiji je odustajanje članova biračkih odbora. Danas, u izbornom danu, odustalo je njih šest, a jučer više od deset, kazala je Mulalić.

Ovaj problem se rješava u hodu imenovanjem članova čija imena su na rezervnoj listi, rekla je također predsjednica Općinske izborne komisije. Prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad u Sarajevu održavaju se nakon što je dosadašnji načelnik Ibrahim Hadžibajrić uhapšen ove godine u maju zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela. 

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović sastao se sa članovima Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo i razgovarao o odvijanju izbornog procesa, a nakon toga je posjetio i nekoliko biračkih mjesta.

Dvojica kandidata na današnjim prijevremenim izborima za načelnika općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić (Socijaldemokratska partija BiH) i Dženan Selimbegović (Stranka demokratske akcije) glasala su danas u prijepodnevnim satima.

Čengić je glasao na biračkom mjestu u OŠ Vrhbosna, a Selimbegović na biračkom mjestu na Ekonomskom fakultetu.

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati, a zatvaraju se u 19.

"Sam čin izbora neposrednih predstavnika građana je jedan čin ultimativne slobode, da smo to skupo platili i to najbolje danas vidimo sa strašnim scenama u Gazi gdje ljudi tamo sedam decenija traže put ka ovoj slobodi", kaže Selimbegović.

Kratko je poručio, potom, da bez obzira ko odnese pobjedu na današnjim izborima, treba regulisati međusobne odnose.

"Trudimo se da kreiramo međusobne odnose jer nam je je potrebna takva vrsta regulisanja, a na kraju krajeva to građani od nas traže", poručuje Selimbegović.