Organizator manifestacije je Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, a glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar ef.Velić i pomoćnik glavnog imama i koordinator projekta Malik ef.Šljivo danas su na konferenciji za medije predstavili bogat program, kojim žele doprinijeti afiramciji kulture i tradicije naroda u Bosni i Hercegovini.

Velić je ukazao na važnosti manifestacije, te naveo da bosanski muslimani s posebnim poštovanjem dočekuju mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed.as.

- Iz tog dubokog poštovanja prema Muhammedu a.s. stoljećima se u našoj domovini u mjesecu rabbiu-l-evvelu uče mevludi i organiziraju brojne aktivnosti, koje su vremenom postale i naši prepoznatljivi vjerski običaji – kazao je Velić.

Moto 18.manifestacije „Selam ya Resulallah" je kur'anska pouka iz sure El-Maide „Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i nepijateljstvu“.

- Stoga u danima koji su pred nama podsjećat ćemo vjernike na zajedništvo, na međusobno pomaganje, da neumorno čine dobro, da se u dobru natječu, da na zlo dobrim uzvraćaju, da se sa svakim na lijep način ophode, da naređuju dobro, da se neznalica klone – poručio je Velić.