"Idemo prošetati plažom", viče Nizozemka, široko se osmjehujući prije nego što nestane u dinama, gdje poljubi Gambijca koji izgleda oko 30 godina mlađi. Njezini suputnici, još tri Nizozemke i tri domaća mladića s dreadlocksima, ne djeluju iznenađeno niti uzrujano. Osoblje u baru Justice, kafiću-restoranu s otvorenom terasom na strani makadamske ceste u blizini obalnog grada Serakunda, u tišini promatra prizor.

Pričljiviji je noćni čuvar malo daljeg hotela Bamboo Garden. “Boli me kad vidim kako se naša braća i sestre iskorištavaju”, kaže. Svako poslijepodne gleda kako nizozemski, britanski i njemački turisti sami napuštaju smještaj, da bi se navečer vratili u sobu u pratnji Gambijca ili Gambijke. "Ali šta možemo učiniti?", pita stražar sliježući ramenima.

Službeno, vanjski posjetitelji ne smiju spavati u hotelu, ali ako gosti nešto daju recepcionaru, on zažmiri na to. U većini slučajeva posjetitelj odlazi iste noći. “Ali ponekad se dogodi da djevojka dođe na recepciju uplakana”, kaže isti čuvar između uzdaha. I iako djevojke kažu da su prema njima postupali grubo ili gore, ona gotovo nikada ne zove policiju. “Hotelska mušterija plati malo novca da ne priča, i to je to. Ne sviđa mu se, ali moramo stati na stranu naših klijenata. Da nije tako, otpustili bi nas”, priznaje, stoji u reportaži iz te afričke zemlje koju je objavio El Pais.

Turisti koji odsjedaju u ovom hotelu, osim jednog mladog para, uglavnom su stariji parovi te muškarci i žene koji putuju sami. Grupa gostiju obilazi nasmijanu afričku obalu posredstvom njemačkog turoperatora TUI, čiji glasnogovornik ne poriče da u Gambiji postoji seks turizam, ali ističe da agencije nisu dužne "putnicima govoriti šta da rade na odmoru".

Osim toga, dodaje da TUI svojim avionima "vozi uglavnom parove i porodice" koji idu na odmor na plažu. All-inclusive paketi su vrlo popularni; Čim kiša i hladnoća stignu u sjevernu i centralnu Evropu, deseci hiljada Nizozemaca svake godine posjećuju malenu zemlju na zapadnoafričkoj obali. Seks-turizam koji privlači neke evropske posjetitelje u Gambiju postaje sve više smetnja Gambijcima. "Želimo kvalitetne turiste", rekao je Abubacarr Camara, direktor Ureda za turizam Gambije, za britanski list The Telegraph u augustu prošle godine. “Želimo turiste koji dolaze uživati u zemlji i kulturi, a ne zbog seksa.”

Hamat Bah, ministar kulture i turizma Gambije, također je izjavio u televizijskom intervjuu: “Ako traže seks, neka idu na Tajland” kazao je pa se kasnije morao ispričavati . Političari su iznijeli neke planove za privlačenje onoga što nazivaju "kvalitetnim turistima" u Gambiju, poput subvencionirane izgradnje eko-prenoćišta, i za odvraćanje od seksualnog turizma, kroz strože kazne za strane seksualne prijestupnike. Ali te inicijative "do sada nisu urodile plodom", kaže aktivista i muzičar Ali Cham.

Ovaj vitki Gambijac, s kozjom bradicom i dugim dredovima, muzikom i aktivizmom već godinama pokušava skrenuti pažnju na negativne posljedice seks-turizma za njegovu zemlju. “Evropski turisti iskorištavaju ekonomsku nejednakost”, kaže Cham. “Nezaposlenost je veliki problem i to ih čini ranjivima na turiste koji dolaze ovamo i mame ih novcem. Nije ravnopravna situacija”, pravda se.

Turizam je važna industrija (pridonosi 15,5% BDP-a, prema podacima Svjetske banke) za Gambiju, jednu od najmanjih i najgušće naseljenih zemalja u Africi. Više od polovine od njenih 2,5 miliona stanovnika živi u siromaštvu, prema izvještaju te organizacije iz 2021.

Cham, čije je umjetničko ime Killa Ace, redovno nastupa na mjestima za zabavu na Senegambia stripu, malom dijelu ceste s brojnim restoranima i klubovima. Tvrdi da je to epicentar gambijskog seks turizma. “Parovi to ni ne pokušavaju sakriti. Ovdje u Serekundi plaćeni seks postao je norma.” Za Chama, ovaj fenomen utječe na cijelu zajednicu. "To otvara put drugim oblicima zlostavljanja", objašnjava. “Pedofilija je također sve češća. Bijelci iznajmljuju vile i puštaju propalice (kako se zovu muškarci koji pokreću seks turizam) da odvedu djecu. Seks-turizam tako uništava cijelu generaciju.”

Na plaži koja počinje nedaleko od pojasa Senegambia vijore se poneke pohabane zastavice na jakom zapadnjaku koji vuče sitni pijesak i izaziva prskanje morske vode po obali. Zastava pripada privremenom štandu sa sokovima izgrađenom od naplavljenog drveta u dinama. Mišićavi dječak u bijeloj košulji i malom žutom kupaćem kostimu, koji se predstavlja kao Nana, pokušava privući kupce. "Dobar dan!", viče, kaskajući prema plaži. Sa širokim osmijehom pruža plastificirani, osunčani jelovnik s raznim sokovima.

 “Možete li nam reći nešto o tome kako ovdje funkcionira seks turizam?”

 “Hajdemo sjesti”, odgovara, dok mu osmijeh nestaje s lica.

Čim ostali mladi na štandu sa sokovima saznaju da je riječ o seks turizmu, pola ih se udalji. "Ne da mi se ovo raditi", kaže Demba, visoki dječak s kratkim dreadlocksima. “Najveći krivac je velika nejednakost između nas i turista”, kaže Nana dok se smješta u pijesak. “Bogate žene, ali ponekad i muškarci, priđu vam i zatraže masažu. Tako sve počinje.“

U razgovor se uključuje Demba, koji je još izdaleka slušao. “Ako me vidite kako nestajem u dinama sa ženom koja mi je mogla biti baka, znajte da nešto nije u redu u mojoj glavi”, kaže ljutito. Međutim, imao je nekoliko veza s Evropljankama. Demba daje naslutiti da se nadao da će tako stići u Evropu. “Ovdje nema posla”, objašnjava Gambijac. “Ako nemate dovoljno novca da odete u Evropu brodom, pokušajte tamo doći započinjanjem veze s turistom”, zaključuje.