Šekib Umihanić je novi predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona, odlučeno je na današnjoj sjednici izborne skupštine tog političkog subjekta. Umihanić je izabran aklamacijom, a nakon što je svoju kandidaturu povukao protukandidat Midhat Čaušević.

Umihanić je naveo da njegov izbor, u trenutku složene situacije sa sobom nosi veliku odgovornost, istaknuvši da su jasne odrednice djelovanja u narednom periodu. Na prvom mjestu se nalazi organizacija rada unutar stranke, odnosno jačanje sinergije među članstvom.

"Trebamo raditi i na dodatnom radu s mladima jer nam se kao impertiv nameće razvijanje svojevrsnih političkih akademija, gdje ćemo im ukazivati i razvijati političku svijest. Nakon toga oni mogu odabrati kojoj političkoj opciji žele pripadati, ali, generalno gledano, omladina nije dovoljno educirana u polju političkih prilika i mi to kao stranka vidimo kao priliku. Ne da ih dobijemo na svoju stranu, već da ukažemo na bitne momente i detalje u kojima se nalaze", ističe Umihanić.

SDA je nositeljica koalicije u Tuzlanskom kantonu, zbog čega i imaju najveću odgovornost za sva društvena dešavanja. S tim u vezi, na prvo mjesto se stavlja rješavanje problema u oblasti zdravstva, razjedinjenosti zdravstvenih ustanova, kao i putne blokade u kojoj se kanton nalazi.

"Svjesni smo da je to u domenu Federacije BiH, ali mi moramo otvoriti dijalog s ostalim strankama koje participiraju u vlasti u tom entitetu. Također, tu je i pružanje podrške pronatalitetnoj politici, pomoć mladima u kvalitetnom obrazovanju te stvaranje dobrih uslova za njihovo zaposlenje. Na takav način se može spriječiti njihov odlazak iz BiH", kazao je Umihanić, naglasivši da će pažnju posvetiti i boračkoj populaciji, kao i povećanju sigurnosti građana.

Sjednici izborne skupštine Kantonalnog odbora SDA u Tuzli je prisustvovalo 97 delegata, a svi oni su glasali za Umihanićev izbor.