Sudbina harema Šehitluci (površine 4.186 kvadratnih metara) koji leži spram džamije Nesuh-age Vučijakovića najbolje oslikava bremenitu prošlost Mostara i njegovih stanovnika kroz prohujala stoljeća.

Postoje dva predanja o postanku ovog harema. Prema prvom, ovdje su pokopani umrli za vrijeme epidemije kuge koja je u više navrata pogađala Mostar. Prema drugom, vjerodostojnijem predanju, u haremu leže šehidi, poginuli vojnički braneći svoj grad, pa otud i naziv mezarišta – Šehitluci.

Naime, poznato je da su Mlečani nakon više neuspješnih pokušaja 1717. godine izvršili ponovni (i posljednji) napad na Mostar. Predvodnik mletačke vojske bio je tadašnji dalmatinski providur Alvise Mocenigo. Napadači su se spustili niz Slipčićko brdo u Jasenicu. Put kojim su sišli i danas se u ikavskom izgovoru zove Nimecka cesta jer je među providurovim plaćenicima bilo mnogo onih s njemačkog govornog područja. Međutim, Mostarci su uspjeli razbiti opsadu svoga grada i u odlučujućoj bici u Bišću Polju poraziti providurovu vojsku. Pritom je život položilo četiri stotine branilaca Mostara, koji se, po običaju, nisu sahranili na mjestu pogibije, nego su tijela iz velikog pijeteta prenesena u grad i pokopana ovdje, u njegovom centru. Tako je nastalo mezarje Šehitluci.

Među tadašnjim braniocima Mostara bilo je mnogo izbjeglica koji su ranijih godina morali napustiti svoja ognjišta u mjestima koja su osmanske snage izgubile u Morejskom i Velikom bečkom ratu od 1684. pa do 1699. godine.

Ipak, 175 godina poslije ove herojske odbrane prošlo je dovoljno vremena u kojem je stasalo šest-sedam novih generacije, ovaj događaj pao je u potpuni zaborav, a mezarje došlo u nedostojan položaj. Trgovci koji su imali dućane uzduž mezarišta 27. septembra 1892. godine pišu Vakufskom povjerenstvu da je „harem pun smetlja i drvlja i da mnoge neuljudne osobe idu u harem kao u zahod. U haremu se skupljaju razni lupeži i ološ“.

Trgovci napominje da oni pišu u ime svih čaršinlija i da je to „sramota i grehota da se greblje kao zahod koristi“. Poslije razmatranja pisma Vakufsko povjerenstvo zaključilo je da se harem očisti i podigne zid prema Glavnoj ulici. Zaključak je upućen Muhamedu ef. Karabegu, koji je mutevelija Aiše-hanum vakufa kojem harem pripada. Prateći arhivsku građu, vidimo da se nije ništa učinilo jer isti trgovci deset godina kasnije (1902) traže da se harem Šehitluci raščisti od nečistoće, a da je sramota da je „harem potpuno obrastao u draču i kupinu.“

Konačno poslije 14 godina, 2. novembra 1906. godine, Vakufsko povjerenstvo reaguje i šalje dopis da se upoznaju najugledniji mahaljani Carine i Brankovca da će se haremi Carinski i Šehitluci ograditi zidom. O tome su obaviješteni: hadži kurra-hafiz Muhamed Kurt, Derviš Ljuta, Alaga Pekušić, Memišaga Dizdar, Salih-aga Novo, Salih aga Ribica, Salih Alajbegović, Hasan-beg Lakišić, Mujaga Behlilović, Mujaga Komadina, hafiz Hasan ef. Drače, Ahmet Karabeg, Muhamed Karabeg, Ahmet aga Alikalfić, Memišaga Dadić, Husein ef. Slipičević i Husein ef. Brkić. Treba napomenuti da su to bila burna vremena kada je dezorijentisani i osiromašeni bošnjački svijet u valovima iseljavao u Osmansko Carstvo, te vrijeme političkih previranja, od Džabićevog pokreta, afere s pokrštavanjem Fate Omanović i drugih turbulentnih događaja.

Harem Šehitluci je nakon Drugog svjetskog rata (1955) pretvoren u „park“. To je urađeno prostim uništavanjem nišana. Samo ih je nekoliko, nekim čudom, ostalo na svom mjestu.

Šehitluci su tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992–1995), nažalost, opet postali aktivan harem. U njemu su ukopani šehidi i pali borci poginuli u borbi za slobodu grada Mostara i države Bosne i Hercegovine. Za vrijeme kratkotrajnog zauzimanja lijeve obale Neretve u proljeće 1992. godine poginuli borci Armije BiH i umrli građani ukopavani su na desnoj obali grada u „parku“ Liska, koji je opet bio jedan od drevnih mostarskih harema uništenih u vrijeme socijalističke Jugoslavije. Napadom HVO-a i hrvatskih snaga u maju 1993. godine Šehitluci su poslije 276 godina ponovno aktivirani kao mezarište.

Treba napomenuti da se poginuli borci nisu ukopavali samo na Šehitlucima, nego je sahranjivanje vršeno također u haremu u kojem je spomenik Osmanu Đikiću, gornjem i donjem Šarića haremu, te na drugim mezarištima. Zbog stalnog granatiranja i ratnih dejstava, te nedostupnosti pravoslavnih i katoličkih groblja, neki poginuli Srbi i Hrvati, pripadnici Armije BiH također su ovdje sahranjeni. Ima i nekoliko poginulih koji nisu bili direktno uključeni u borbenim jedinicama, ali su u vrijeme pogibije obavljali druge dužnosti važne za minimalno funkcioniranje života u opkoljenom dijelu Mostara.

Neki istaknuti borci, kao komandant Četvrtog korpusa Arif Pašalić i komandant i dobitnik „Zlatnog ljiljana“ Azer Dželilović, sahranjeni su ovdje nakon njihovih tragičnih pogibija poslije rata. Šefik Sulejmanović, kojeg su prilikom organizirane posjete haremu u Liska ulici 1997. godine ubili hrvatski nacionalisti, također je ovdje sahranjen. Na mezarištu su i tri spomenika za borce Armije BiH, sva trojica nosioci „Zlatnog ljiljana“, za čijim se tijelom još uvijek traga (H. Balić, F. Husković i Š. Pobrić).

Na ovim dvostrukim Šehitlucima počivaju 32 dobitnika odličja „Zlatni ljiljan“, što je u prosjeku svaki deseti sahranjeni. Na mezarju je sahranjen i jedan od ukupno devet bosanskohercegovačkih heroja oslobodilačkog rata – Midhad Hujdur Hujka. Kao i u odbrani Mostara od napada Mletaka prije 276 godina (1717), i mnogi od ovovremenih šehida bili su muhadžiri, izbjegli iz nevesinjskog i gatačkog kraja od noža četničkih koljača, te muhadžiri od Stoca i Dubravske visoravni koji su potražili spas od ustaških zločinaca u slobodnom dijelu Mostara.

Najveći broj spomenika u formi je šehidskih nišana koji je kroz minula stoljeća mijenjao svoj izgled, ali mu je značenje uvijek ostajalo isto. Na nišanima vidimo ukrase u obliku okruglih loptastih izbočina na vrhu nišana koje narod naziva gutama ili jabukama, što simbolizira rane koje je šehid zadobio u boju i od kojih je preselio. Slične ili potpuno iste dekoracije možemo vidjeti i na srednjovjekovnim stećcima. 

Prosječna starost svih 322 sahranjenih u trenutku pogibije bila je 32 godine. 26% poginulih je bilo mlađe od 21 godine, 60% je bilo mlađe od 29 godina, a 85% je bilo mlađe od 38 godina.
81% od svih poginulih pali su 1993. godine, 11% su izgubili život 1994, a 4% 1995. godine.

Mostarci su, s pravom, posebno ponosni i osjetljivi na skrnavljenje Partizanskog spomen‑groblja koje je podignuto u čast antifašističkih boraca i kroz razne štampane i digitalne stranice njeguju kulturu sjećanja na njihovu herojsku borbu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Neka ovaj moj skromni tekst bude podsticaj da se na isti način počnu čuvati sjećanja na jednako hrabre borce protiv fašizma koji dadoše svoje živote da se sačuva bar dio nekadašnjeg slobodarskog Mostara.

Ne smijemo zaboraviti: da nije bilo branilaca Armije BiH, od kojih mnogi počivaju na Šehitlucima, Mostar bi potpuno nestao, ne bi se nikad više podigao most sultana Sulejmana, kao ni brojni uništeni sakralni objekti, a Mostar se vjerovatno ne bi tako ni zvao. Na mjestu Starog mosta podigao bi se neki drugačiji most koji bi vjerovatno nosio ime „Most doktora Franje Tuđmana“, a Ulica Maršala Tita, čiji naziv Mostarci s bošnjačkim imenima „nikom ne daju“, vjerovatno bi se zvala ulica generala Slobodana Praljka, a možda i Gojka Šuška, ili nešto u tom stilu. To nikad ne treba smetnuti s uma, posebno danas kada se Armija BiH počinje nazivati „takozvanom“, a mnogi tridesetogodišnji građani Mostara, Sarajeva, Tuzle i Zenice imaju bliža sjećanja i emocije na 1945. i partizane nego na herojsku borbu njihovih sugrađana u Agresiji na Bosnu i Hercegovinu (1992–1995).

Nadati se je da u budućnosti neke nove generacije neće morati pisati predstavke da se vodi računa o Šehitlucima „koji su zarasli u draču i kupinu“ kao što se to pisalo prije 120 godina.

Spisak 322 ukopanih na Šehitlucima napravila je u sklopu svog maturskog rada 2022. godine Irma Lipovac, maturantkinja Druge gimnazije u Mostaru. Ova vrijedna 20-godišnja djevojka iz Konjica, kći Ibrahima i Zuhre, proglašena je đakom generacije u svojoj gimnaziji, a osvajala je više puta nagrade na takmičenju đaka-matematičara i mladih literata. Danas je student na drugoj godini Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na kraju, uz zahvalu vrijednoj Irmi Lipovac, koja nam je omogućila publikovanje spiska, spomenimo i prof. Šerifa Bojičića i recenzenta njenog maturskog rada, mr. Senada Senu Omeriku.

 

     1.           

Abaza, (Husnija) Hivzo Mili

1973.-1993.

     2.           

Ačkar, (Salko) Zulfo

1970.-7. 7. 1993.

     3.           

Ajanić, (Edhem) Senad

1966.-30. 6. 1993.

     4.           

Andrešić, (Tomo) Stjepan

1958.-3. 9. 1993.

     5.           

Andžić Dragić, Slavko zv. Salko

1970.-1993.

     6.           

Arifović, Nazif Bosanac

1952.-1994.

     7.           

Bajgorić, (Husein) Željko Eko

1959.-1993.

     8.           

Balavac, Alija

1940.-1994.

     9.           

Balavac, Sabahudin Švabo – „Zlatni ljiljan“

1. 3. 1960.-1993.

  10.           

Balić, (Ahmet) Hasan – „Zlatni ljiljan“

13. 3. 1966 –

  11.           

Balić, (Mahmud) Senad

1973.-17. 8. 1993.

  12.           

Baralija, (Mujo) Alija

1961.-15. 9. 1993.

  13.           

Bašić, (Alija) Muharem

1949.-15. 8. 1993.

  14.           

Bašić, (Džemo) Enver Pinjo

1956.-13. 7. 1993.

  15.           

Bašić, Amel Baša

1971.-1993.

  16.           

Bašić, Ševko

1963.-1993.

  17.           

Beganović, (Ahmed) Jusuf

1945.-30. 12. 1993.

  18.           

Begić, lbrahim

1942.-1993.

  19.           

Behram, Džemal Garo

1957.-1993.

  20.           

Bijedić, Tarik

1962.-1996.

  21.           

Bilkić, Salko

1952 – 1993.

  22.           

Bišević, Enes

1951.-1993.

  23.           

Blagajac, Almir

1965.-1993.

  24.           

Boškailo, Ibro

1949.-1993.

  25.           

Bošnjak, Semir

1970.-1993.

  26.           

Bratić, Mirzo

1955.-1993.

  27.           

Brezac, (Himzo) Dževad

1963.-8. 11. 1993.

  28.           

Brkan, Edin

1973.-1993.

  29.           

Brković, Nazif

18. 5. 1944.-30. 10. 1993.

  30.           

Burić, Mustafa

1962.-1993.

  31.           

Busuladžić, Aziz

1952.-1993.

  32.           

Buzaljko, Sead

1952.-1993.

  33.           

Čadra, Omer

1967.-1993.

  34.           

Čamo, (lbro) Fadil

1964.-1. 1. 1997.

  35.           

Čamo, (Osman) Alija – „Zlatni ljiljan“

13. 5. 1965.-1993.

  36.           

Čamo, Mujo Mujica

1970.-1993.

  37.           

Čatović, Amir

1968.-1994

  38.           

Čelebić, (Huso) Hasan

1949.-21. 9. 1995.

  39.           

Čevra, (Salko) Sabrija

1949.-29. 9. 1993.

  40.           

Čevro, (Bečir) Mirsad

1966.-17. 9. 1993.

  41.           

Čimić, (Adem) Sabit

1941.-1993.

  42.           

Čimić, (Hadžo) Smajo

1961.-22. 11. 1993.

  43.           

Čolić, (Dervo) Enver Fočak – „Zlatni ljiljan“

12. 11. 1961.-24. 7. 1993.

  44.           

Čolić, (Dervo) Hakija – „Zlatni ljiljan“

10. 10. 1963.-1. 7. 1993.

  45.           

Čolić, (Osman) Dževad – „Zlatni ljiljan“

8. 6. 1970.-1993.

  46.           

Čolić, Emir Ćerća

1958.-1993.

  47.           

Čorić, (Mustafa) Dženan

1976.-29. 5. 1995.

  48.           

Čorić, Zaim

1970.-1993.

  49.           

Ćatić, (Salko) Meho

1961.-13. 7. 1993.

  50.           

Ćehić, (Arif) Mirsad

1963.-31. 7. 1993.

  51.           

Ćehić, (Omer) Senad

1964.-1993.

  52.           

Ćimić, (Hadžo) Smajo

1961.-22. 11. 1993.

  53.           

Ćimić, Semir

1973.-1995.

  54.           

Ćišić, (Ismet) Armin

1971.-6. 7. 1993.

  55.           

Ćišić, Sead

1964.-1995.

  56.           

Dandić, Mustafa

1957.-1993.

  57.           

Dedić, (Ahmet) Ramiz

1953.-1. 7. 1993.

  58.           

Dedić, (Mustafa) Džemil

1973.-2. 7. 1993.

  59.           

Dedović, Miralem

1965.-1993.

  60.           

Delalić, Mirsad

10. 2. 1951.-30. 10. 1993.

  61.           

Delić, (Ahmet) Ahmet

1948.-17. 11. 1993.

  62.           

Derviškadić, Hasan

1955.-1994.

  63.           

Dizdar, (Ekrem) Sead

1947.-31. 12. 1993.

  64.           

Drljević, (Ibrahim) Esad Beli

1943.-27. 9. 1993.

  65.           

Drljević, Dragan Tesla

1974.-1993.

  66.           

Droce, Almir

1972.-1993.

  67.           

Droce-Drljević, (Ismeta) Senada Dada

9. 6. 1959.-29. 10. 1993.

  68.           

Duraković, (Alija) Džemo – „Zlatni ljiljan“

19. 3. 1962.-3. 12. 1993.

  69.           

Duraković, Edin Buco

1964.-1993.

  70.           

Džafić, (Alija) Mirsad

1971.-14. 10. 1993.

  71.           

Džafić, (Alija) Šaban

1961.-25. 1. 1994.

  72.           

Džafić, (Meho) Hasan

2. 12. 1950.-2. 8. 1993.

  73.           

Džeko, Mensudin

1970.-1993.

  74.           

Dželilović, (Mustafa) Azer – „Zlatni ljiljan“

26. 4. 1967.-2002.

  75.           

Džemić, (Huso) Halil – „Zlatni ljiljan“

19. 4. 1963.-20. 9. 1993.

  76.           

Džiho, Šećo

1963.-1993.

  77.           

Džubur, Ćamil

1963.-1993.

  78.           

Džuklo, Abdulah

1960.-1993.

  79.           

Đulić, Meho

1952.-1993.

  80.           

Đuliman, (Meho) Mirsad

1958.-20. 8. 1993.

  81.           

Elezović, Edmir

1964.-1994.

  82.           

Eminagić, Goran Goga

06. 4. 1973.-11. 7. 1995.

  83.           

Eminović, (Muho) Smajo

1958.-6. 7. 1993.

  84.           

Fale, Dževad

17. 5. 1975.-22. 9. 1993.

  85.           

Fatić, (Osman) Faruk

1955.-21. 9. 1993.

  86.           

Fink, (Dragutin) Jadranko

1952.-30. 7. 1993.

  87.           

Fišić, (Duran) lzudin

1977.-3. 9. 1993.

  88.           

Gačanica, (Alija) Muhamed

1957.-18. 12. 1993.

  89.           

Gačanin, (Osman) Semir

1973.-17. 10. 1993.

  90.           

Galijašević, (Mehmed) Ćamil

1951.-3. 10. 1993.

  91.           

Gašević, (Emin) Bertan

1976.-6. 7. 1993.

  92.           

Gaši, (Hamdija) Ragib

1957.-25. 9. 1993.

  93.           

Gaštan, (Dervo) Esad – „Zlatni ljiljan“

22. 7. 1964.-25. 9. 1993.

  94.           

Gološ, (Hasan) Mujo

4. 3. 1965.-17. 11. 1993.

  95.           

Gosto, (Jusuf) Hamid

1947.-29. 12. 1993.

  96.           

Grebović, (Asim) Enes

1962.-25. 7. 1993.

  97.           

Greljo, (Salkan) Halim

1957.-1994.

  98.           

Grizović, (Mehmed) Mimo – „Zlatni ljiljan“

4. 12. 1971.-1993.

  99.           

Grljević, (Sabrija) Ćamil

1964.-5. 2. 1994.

100.           

Gubeljić, (Muhamed) Safet

1952.-31. 8. 1993.

101.           

Hablu, (Ševkija) Amir

1970.-1993.

102.           

Hadžalić, Senad

1963.-1993.

103.           

Hajdarović, (Alija) Enver

1963.-30. 6. 1993.

104.           

Hajrović, (Aziz) Seid

1950.-6. 6. 1995.

105.           

Hakalović, Said

1956.-1993.

106.           

Hasanbegović, Edin

1969.-1993.

107.           

Hasić, (Ilijas) Vahid

1972.-1993.

108.           

Hebib, Admir Gagi

1974.-1993.

109.           

Hebibović, (Adem) Miralem

1971.-23. 8. 1993.

110.           

Hubanić, (Himzo) Mustafa

1963.-5. 8. 1993.

111.           

Hujdur, Midhad Hujka – „Zlatni ljiljan“

28. 3. 1953.-1993.

112.           

Humo, Emir

1948.-1993.

113.           

Humo, Mirza – Zlatni ljiljan

21. 9. 1964.-1993.

114.           

Husić, (Omer) Dževad – „Zlatni ljiljan“

30. 4. 1975.-1993.

115.           

Husić, Junuz

1958.-1993.

116.           

Husković, (Hasan) Feđa – „Zlatni ljiljan“

5. 5. 1972 –

117.           

Husnić, (Meho) Halil

1962.-4. 5. 1995.

118.           

Husnić, (Mujo) Dervo

1950.-15. 2. 1994.

119.           

Husnić, (Selim) Ramiz

1956.-1. 7. 1993.

120.           

Husnić, Adem

1961.-1994.

121.           

Husnić, Himzo

1963.-1993.

122.           

Husnić, Omer

1965.-1993.

123.           

Husović, (Dervo) Mirsad

1961.-1994.

124.           

Ibrulj, Mustafa

1949.-1993.

125.           

Imamović, (Hamid) Huso

1956.-7. 9. 1993.

126.           

Imamović, Zoran Popaj – „Zlatni ljiljan“

20. 4. 1971.-1993.

127.           

Isaković, Armin

1965.-1993.

128.           

Jahić, (Mehmed) Seadin

1949.-26. 9. 1993.

129.           

Jahić, Emir

1968.-1993.

130.           

Jakirović, Edin Dino

16. 10. 1959.-11. 9. 1993.

131.           

Jelovac, (Meho) Mujo

1953.-1. 7. 1993.

132.           

Jelovac, (Šaban) Tarik

1973.-12. 10. 1993.

133.           

Jelovac, Jusuf Jabo

1947.-1993.

134.           

Jugo, (Asim) Amira

1971.-7. 9. 1993.

135.           

Jugo, (Asim) Miralem – „Zlatni ljiljan“

7. 4. 1965.-7. 9. 1993.

136.           

Jugo, (Meho) Uzeir

1940.-2. 3. 1994.

137.           

Juklo, (Salko) Arif

1950.-17. 10. 1993.

138.           

Junuzović, Osman

1975.-1993.

139.           

Jusufović, (Ibro) Šaćir

1938.-25. 10. 1993.

140.           

Kadrić, Adis Ada

1972.-1993.

141.           

Kafadar, Sulejman

1972.-1993.

142.           

Kajić, (Mustafa) Omer

1968.-5. 9. 1993.

143.           

Kajtaz, Nermin Bat

1972.-1993.

144.           

Kalaba, Faris

19. 1. 1969.-30. 6. 1993.

145.           

Kaminić, (Ahmet) Ahmet

1965.-5. 7. 1993.

146.           

Kaminić, (Halil) Hasan

1967.-3. 7. 1993.

147.           

Kapetanović, Imad

1972.-1993.

148.           

Kapidžić, (Avdo) Saša zv. Purger

1972.-1. 12. 1993.

149.           

Kara, Ahmet

1949.-1993.

150.           

Kara, Bećir

30. 8. 1967.-19. 12. 1993.

151.           

Karamehmedović, Haris

1970.-1993.

152.           

Karapuš, (Husno) Mirsad

1954.-23. 7. 1993.

153.           

Kasumović, Edin

1976.-1993.

154.           

Kazazić, Armin

1973.-1993.

155.           

Kazazić, lbrahim

1955.-1993.

156.           

Kazazić, Samir

1967.-1993.

157.           

Kekić, (Mustafa) Enez

1962.-17. 9. 1993.

158.           

Kerović, (Smajo) Medžid

1955.-10. 11. 1994.

159.           

Kevelj, Jasmin

1966.-1993.

160.           

Koluder, Gordan Gogo

1970.-1996.

161.           

Kosić, (lbrahim) Ahmet

1941.- 4. 11. 1993.

162.           

Kotlica, Hasan

1965.-1993.

163.           

Kotlo, (Mustafa) Amer

1966.-1993.

164.           

Kreso, (Muhamed) Zlatko

1952.-30. 10. 1993.

165.           

Krhan, (Derviš) Selim

1965.-7. 9. 1993.

166.           

Krpo, (Jusuf) Adis

1966.-30. 11. 1993.

167.           

Krpo, Denis

1975.-1993.

168.           

Kudin, Nijaz

1956.-1993.

169.           

Kudra, Amer

1971.-1995.

170.           

Kukrica, (Mujo) Alija

1950.-24. 7. 1993.

171.           

Kurt, (Ismet) Haris

10. 7. 1967.-5. 7. 1993.

172.           

Kusturica, (Alija) Ahmet

1952.-14. 11. 1993.

173.           

Kuštrić, Amir

1972.-1993.

174.           

Kuštrić, Miralem

1965.-1995.

175.           

Kuštrić, Semir

21. 5. 1962.-11. 9. 1993.

176.           

Laketa, Goran zv. Mali Laka

1968.-1993.

177.           

Lalić, Ibrahim

1972.-1993.

178.           

Lendra, Dragi

1967.-1993.

179.           

Lepara, Alen

10. 6. 1967.-13. 1. 1994.

180.           

Lerić, (Meho) Zijo Ziko – „Zlatni ljiljan“

8. 10. 1961.-13. 10. 1994.

181.           

Listo, Semir

1951.-1993.

182.           

Logo, Ifet

29. 7. 1973.-30. 6. 1993.

183.           

Lulić, S. Esad

19. 3. 1966.-2. 5. 1995.

184.           

Mace, Zijo

1956.-1993.

185.           

Macić, Salih

1940.-1994.

186.           

Macić, Selim Sejo

1945.-1993.

187.           

Mahinić, (Alija) Mirsad – „Zlatni ljiljan“

24. 8. 1961.-30. 7. 1995.

188.           

Malkoč, (lbrahim) Dragan – „Zlatni ljiljan“

18. 8. 1957.-7. 7. 1993.

189.           

Manjura, Mirsad

1966.-1994.

190.           

Marić, (Dervo) Mujo

1953.-1. 10. 1993.

191.           

Marić, (Hajdar) Huso

24. 7. 1974.-21. 8. 1993.

192.           

Marić, (lbro) Osman

1963.-2. 7. 1993.

193.           

Marić, (Smail) Bećir

|28. 11. 1963.-11. 9. 1993.

194.           

Marić, Adis

4. 2. 1974.-11. 11. 1994.

195.           

Marić, Miralem – „Zlatni ljiljan“

22. 2. 1954.-1993.

196.           

Marić, Salko

1954.-1996.

197.           

Marić, Sead – „Zlatni ljiljan“

6. 5. 1961.-1993.

198.           

Marić, Smajo

1967.-1993.

199.           

Marić, Zukan

1962 – 1993.

200.           

Masleša, Huso

1958.-1993.

201.           

Maslo, (Kemal) Admir

1957.-2. 12. 1993.

202.           

Mehić, (Mahmut) Safet

1939.-11. 2. 1994.

203.           

Mehić, (Omer) Suad

1956.-17. 10. 1993.

204.           

Mehić, (Safet) Zlatko – „Zlatni ljiljan“

9. 1. 1970.-1993.

205.           

Memić, Adnan

29. 8. 1972.-3. 1. 1994.

206.           

Merzić, Armin

1972.-1993.

207.           

Meškić, Azer

20. 9. 1965.-7. 7. 1993.

208.           

Milojević, (Slobodan) Nenad – „Zlatni ljiljan“

28. 8. 1968.-1993.

209.           

Mravić, (Šaćir) Dervo

1961.-20. 9. 1993.

210.           

Mrazalić, (Safet) Mirzet

1959.-15. 1. 1994.

211.           

Muftić, (lzedin) Mirsad

1959.-16. 8. 1993.

212.           

Muhović, (Zejko) Refik

1941.-1993.

213.           

Mulahasanović, Mesud

1925.-1993.

214.           

Muraspahić, (lbro) Miralem

1973.-23. 8. 1993.

215.           

Muratović, Almir

1972.-1993.

216.           

Murselović, (Mehmed) Munib

1951.-24. 7. 1993.

217.           

Musić, (Jasmin) lzet

1967.-17. 2. 1994.

218.           

Mušanović, (Šaćir) Mirsad

1961.-15. 7. 1993.

219.           

Mušinović, (Ahmet) Senad

1976.-22. 12. 1993.

220.           

Mušinović, (Hasan) Adem

1955.-1993.

221.           

Mutić, (Šerif) Šerif

1946.-29. 9. 1993.

222.           

Mutilović, (Salko) lbrahim

1951.-1. 1. 1994.

223.           

Mutišević, Nerfid Fida

1961.-1993.

224.           

Nukić, Emir

1957.-1993.

225.           

Nurković, Nedžad

1974.-1993.

226.           

Obradović, Jasmin Jasko

1966.-1995.

227.           

Omanović, (Safet) Zlatko Cura

1956.-1993.

228.           

Omanović, Sead Sejo

1971.-1993.

229.           

Omerika, (Juso) Alija

1961.-1993.

230.           

Omerika, (Juso) Ensar

1975.-10. 5. 1993.

231.           

Orman, Edin

1960.-1993.

232.           

Pajević, (Hasan) Enver

1966.-14. 8. 1993.

233.           

Pajević, (Smajo) Islam

1963.-23. 9. 1993.

234.           

Pajo, Mila

8. 2. 1974.-17. 11. 1993.

235.           

Palata, Mersudin

1970.-1993.

236.           

Palikuća, Dražan

1960.-1993.

237.           

Pandur, (Omer) Teofik

1948.-1993.

238.           

Pašalić, (Rasim) Arif

1943.-1998.

239.           

Patak, (Fazlija) Orhan

1949.-7. 7. 1993.

240.           

Peco, (Nusret) Ane

1974.-7. 8. 1993.

241.           

Pehilj, Elvis Ela

1977.-1993.

242.           

Pehilj, I. Ćamil

1955.-1993.

243.           

Pehilj, lbro

1947.-1993.

244.           

Penava, (Halil) Fahir – „Zlatni ljiljan“

24. 1. 1954.-1993.

245.           

Penava, Fikret

1970.-1993.

246.           

Pendan, Nedžad

1970.-1993.

247.           

Pezić, Semir Sema

3. 11. 1957.-2. 7. 1995

248.           

Pinjić, (Adem) Mujo

1938.-1993.

249.           

Pobrić, (Huso) Evir

1973.-18. 9. 1993.

250.           

Pobrić, (Mehmed) Šefik – „Zlatni ljiljan“

28. 1. 1966 –

251.           

Pobrić, (Osman) Alija

1964.-21. 11. 1993.

252.           

Poljarević, (Mujo) Alija

1954.-19. 12. 1993.

253.           

Prguda, Fadil

1941.-1993.

254.           

Puce, Murat

15. 8. 1958.-9. 8. 1993.

255.           

Puzić, (Remzija) Suad

1944.-24. 10. 1993.

256.           

Rahimić, Arman

1968.-1993.

257.           

Ramić, lbrahim

1936.-1993.

258.           

Razić, Adis

1967.-1993.

259.           

Rizvanović, (Rasim) Ferid

1942.-12. 2. 1994.

260.           

Salčin, Ramiz

1948.-1993.

261.           

Sandžak, (Huso) Hamo

1957.-8. 9. 1993.

262.           

Sandžaktar, Adis Ado

1961.-1993.

263.           

Sarić, Sead

1961.-1994.

264.           

Sivonjić, Sunita

3. 7. 1973.-17. 11. 1993.

265.           

Slipičević, S. Faruk

1939.-1993.

266.           

Smailhodžić, Miralem Bimba

1956.-1993.

267.           

Stojanov, (Hasan) Sanija

1941.-24. 1. 1994.

268.           

Stojanov, (Stojan) Asen

1971.-1993.

269.           

Stošić, Goran Stoša – „Zlatni ljiljan“

14. 3. 1969.-1994.

270.           

Suhonjić, Haris

1961.-1993.

271.           

Sulejmanagić, Mirsad

7. 12. 1965.-1. 7. 1993.

272.           

Sulejmanović, Šefik

1932.-1997.

273.           

Sultanić, Asim

1948.-1993.

274.           

Šabanac, (Arslan) Safet

1952.-12. 10. 1993.

275.           

Šaldo, (Rusmir) Miralem

1965.-30. 6. 1993.

276.           

Šarančić, (Hamid) Nazif – „Zlatni ljiljan“

5. 10. 1965.-1993.

277.           

Šator, Adis Ćuta

1969.-1993.

278.           

Šehović, Esad – „Zlatni ljiljan“

1961.-1993.

279.           

Šetka, (Dane) Dragan

1972.-28. 1. 1994.

280.           

Šiširak, (Hasan) Mehmed

1929.-26. 9. 1993.

281.           

Šito, (Hasan) Nazif

1954.-1993.

282.           

Škaljić, (Sabit) Miralem

1967.-1993.

283.           

Škobalj, (Osman) Ifet

1963.-23. 11. 1993.

284.           

Špago, (Halil) Selim

1967.-1993.

285.           

Špago, (Osman) Mumin

1971.-7. 9. 1993.

286.           

Špago, I. Adem

4. 11. 1958.-11. 11. 1994.

287.           

Šunje, (Mustafa) Muhamed

1961.-11. 11. 1994.

288.           

Šuta, Nermin Nermo – „Zlatni ljiljan“

22. 5. 1971.-1993.

289.           

Tinjak, (Kasim) Musa – „Zlatni ljiljan“

8. 1. 1970.-20. 7. 1995.

290.           

Tiro, Edin

1972.-1993.

291.           

Tojaga, (Hasan) Hasan

1935.-11. 11. 1993.

292.           

Tojaga, Almir

1971.-1993.

293.           

Tojaga, Miralem

1965.-1993.

294.           

Tojaga, Šaćir

1970.-1993.

295.           

Topić, (Jašar) Ibro Bibo

1960.-24. 1. 1994.

296.           

Toporan, (lbro) Kemal

1964.-21. 1. 1993.

297.           

Toporan, Hasan

1956.-1993.

298.           

Trbonja, (Ibrahim) Dunja

1946.-24. 11. 1993.

299.           

Trčalo, Mili

1972.-1993.

300.           

Trčalo, Salko

1936.-1993.

301.           

Tunović, (Hamid) Esad

1948.-7. 12. 1993.

302.           

Turković, Haris

1971.-1994.

303.           

Tuzović, Nermin Miko

1972.-1993.

304.           

Vefić, (Hajro) Fikreta

1954.-18. 1. 1994.

305.           

Vejzović, (Mustafa) Osman

1948.-26. 8. 1993.

306.           

Vejzović, H. Ramo

1938.-1993.

307.           

Venhari, (Fehim) Refik Beli – Zlatni ljiljan

20. 6. 1953.-1994.

308.           

Voloder, Edin

1972.-1994.

309.           

Voljevica, Salko

1951.-1993.

310.           

Vražalica, (Safet) Mirzet

1959.-15. 1. 1994.

311.           

Zagorčić, Muhamed

1946.-1993.

312.           

Zahirović, (lzet) Hajrudin

1964.-24. 8. 1993.

313.           

Zečić, (lbrahim) Mirzet

1974.-1993.

314.           

Zekić, Elvedin

1973.-1993.

315.           

Zilić, (Zulfo) Safet

1956.-4. 10. 1993.

316.           

Zilić, H. Esad

1963.-1993.

317.           

Zlomušica, (Omer) Senad

1965.-30. 6. 1993.

318.           

Zuhrić, (Omer) Osman

1949.-12. 12. 1993.

319.           

Zvizdić, (Šaban) Jusuf

1966.-30. 6. 1993.

320.           

Žetica, (Dane) Dragan

1972.-28. 3. 1994.

321.           

Žmiro, Izudin

1961.-1993.

322.           

Žuljević, (Asim) Zlatko

1957.-30. 11. 1993.