Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Wagner, viđen je kako u terencu napušta okružni vojni štab u gradu Rostovu na Donu, a snimku je na Telegramu objavila ruska državna novinska agencija RIA.

Prigožin je ranije tokom dana pristao da prekine pobunu protiv vojnog vrha Moskve nakon posredovanja bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, a Kremlj je rekao da će se preseliti u Bjelorusiju prema dogovoru koji su postigli.

Prigožin, koji je svoje Wagnerove snage okrenuo protiv vojnog vrha u Moskvi, otputovaće u Bjelorusiju i krivični postupak protiv njega bit će povučen, saopćila je Rusija.

˝Izbjegavanje krvoprolića, unutrašnje konfrontacije i sukoba s nepredvidivim rezultatima bio je najviši cilj˝, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da prema sporazumu, u kojem je posredovao Lukašenko, Wagnerovi borci neće biti krivično gonjeni.

˝Uvijek smo poštovali njihova herojska djela na frontu. Postignut je dogovor da se Wagner vrati u svoje baze˝, rekao je Peskov i dodao da će onim borcima koji nisu učestvovali u pobuni biti dozvoljeno da se formalno priključe ruskoj vojsci.

Nije jasno da li je Prigožin dobio ustupke

Peskov je odbio da kaže da li su Prigožinu napravljeni ikakvi ustupci, osim garancija njegove bezbjednosti - za šta je rekao da je Putin dao riječ da garantuje - i za Prigožinove ljude, da ga ubijedi da povuče sve svoje snage.

Događaje tog dana nazvao je ˝tragičnim˝.

˝Nema više uslova o kojima mogu da vam kažem˝, rekao je Peskov.

Prigožin je danas prekinuo napredovanje svojih trupa prema Moskvi, povlačeći Rusiju iz njene najozbiljnije bezbjednosne krize u posljednjih nekoliko decenija.

Sukob između Wagnerovog šefa Prigožina i ruskog vojnog vrha je proključao, a plaćenici su zauzeli ključni vojni štab na jugu Rusije pa zatim krenuli na sjever kako bi ugrozili glavni grad.

Peskov je takođe rekao da ne dolazi u obzir da će Wagnerova prekinuta pobuna uticati na rusku kampanju protiv Kijeva.

Moskva je zahvalna Lukašenku na njegovoj ulozi u posredovanju u krizi, dodao je on.

Wagnerove trupe odigrale su ključnu ulogu u ratu u Ukrajini, zauzevši istočni grad Bakhmut, područje gdje su se vodile najkrvavije i najduže bitke.

Ali Prigožin je sve više kritizirao vojnu vojsku, optužujući je za nesposobnost i za ostavljanje svojih trupa bez municije.