Četverostruki svjetski prvak (i trostruki evropski prvak), Njemačka, poražena je prošlog utorka u prijateljskoj utakmici u Austriji (2-0), nastavljajući tako svoj pad šestim neuspjehom u jedanaest utakmica odigranih 2023. godine, što povećava zabrinutost u vezi sa timom koji vodi Julian Nagelsmann sedam mjeseci prije Eura 2024. koji se igra upravo u Njemačkoj.

Austrijanci, koji su se kvalificirali za kontinentalni turnir, zabili su golove preko veznjaka Borussije Dortmund Marcela Sabitzera (29) i napadača RB Leipziga Christopha Baumgartnera (73). Ekipa koju vodi Julian Nagelsmann gotovo je cijelo drugo poluvrijeme igrala s igračem manje nakon isključenja napadača Bayerna, Leroya Sanea u 49. minuti zbog nesportskog gesta prema domaćem lijevom beku, Philippu Mweneu. Bio je to prvi crveni karton za Sanea u karijeri, u više od 400 utakmica s 27 godina.

"Mislim da Leroyev crveni karton sažima sve, frustraciju, razočarenje", izjavio je njemački kapiten, igrač FC Barcelone Ilkay Gundogan, za ZDF televiziju. "Pred nama je puno posla", dodao je Nagelsmann. "Moramo prihvatiti da imamo nevjerojatnu količinu posla."

Nijemci tako zatvaraju katastrofalnu 2023. godinu sa šest poraza i samo tri pobjede (protiv Perua, Francuske i SAD-a), uz dva remija, protiv Meksika i Ukrajine. U jedanaest utakmica 2023. Njemačka je samo jednu završila bez primljenog gola, protiv Perua u martu, što ilustrira odbrambenu slabost Nijemaca već mjesecima, pa i godinama. To je ujedno i kalendarska godina s najgorim rezultatima njemačkog tima od 1964. godine.

Njemačka organizira Euro 2024. (14. juna – 14. jula). Suparnici će biti poznati 2. decembra na žrijebu koji će se održati u Hamburgu. Promjena trenera (Hansi Flick je smijenjen 10. septembra, a Nagelsmann je na njegovo mjesto postavljen 22. septembra) zasad je jedva urodila željenim plodom, a sumnje će proganjati četverostrukog svjetskog prvaka slijedećih mjeseci.