Joe Biden je jučer izjavio da njegova administracija "razmatra" moguće izraelske planove za napad na iransku naftnu industriju kao odmazdu za iranski napad balističkim projektilima u utorak.

Nejasno je iz njegove spontane izjave da li njegova administracija vodi unutrašnje rasprave ili direktno razgovara s Izraelom, kao ni njegov stav prema takvom napadu.

"Prije svega, mi ne naređujemo Izraelu, već ga savjetujemo," rekao je novinarima ispred Bijele kuće jučer. "I ništa se neće desiti danas."

Ipak, u vrijeme visokih tenzija na Bliskom istoku, ovaj komentar izazvao je nagli skok cijena nafte na svjetskom tržištu, što bi moglo imati štetne posljedice po predizbornu kampanju potpredsjednice Kamale Harris.

Američki i izraelski zvaničnici razgovaraju o odgovarajućem izraelskom odgovoru na iranski salvo od 181 balističkog projektila ispaljenog u utorak, od kojih je većina presretnuta, iako su neki pogodili vojne baze ili okolna područja. Satelitski snimci koje je jučer objavila Associated Press pokazuju oštećenja na četiri različita objekta u izraelskoj zračnoj bazi Nevatim.

Iranski napad je, pak, bio odgovor na izraelsko ubistvo vođe Hezbollaha, Hassana Nasrallaha, u zračnom napadu na Bejrut prošlog petka. Ono što je počelo kao rat u Gazi prije godinu dana, posljednjih dana je eskaliralo u veliki regionalni sukob.

Biden je izjavio da su SAD i njeni zapadni saveznici iz grupe G7 saglasni da Izrael ima pravo na "proporcionalan" odgovor, ali se izjasnio protiv bilo kakvog napada na iranski nuklearni program.

Na pitanje novinara jučer o mogućnosti izraelskog napada na iranske naftne postrojenja, Biden je odgovorio: "Razgovaramo o tome. Mislim da bi to bilo malo... u svakom slučaju", prekinuvši rečenicu na pola. Nekoliko minuta kasnije, cijena nafte dostigla je najviši nivo u mjesec dana, pri čemu je Brent nafta skočila za 5% na 77,65 dolara po barelu.

Svako trajno povećanje cijena goriva u SAD-u – što je gotovo siguran ishod u slučaju stvarnog izraelskog napada na iransku naftnu industriju – moglo bi naštetiti Harrisovoj 5. novembra u veoma tijesnoj predsjedničkoj utrci s Donaldom Trumpom.

Iran je obavijestio Washington da bi veliki izraelski napad doveo do iranskih udara na izraelsku infrastrukturu. Teheran je također upozorio da će svaka zemlja koja pruži podršku izraelskom napadu postati legitimna meta. U izjavi koju je izdala iranska misija pri UN-u u New Yorku, stoji: "Svaka zemlja koja pruži pomoć agresoru bit će smatrana saučesnikom i legitimnom metom."

Masoud Pezeshkian, iranski predsjednik, zatražio je uvjeravanja od lidera Zaljeva na samitu u Dohi da će ostati neutralni u slučaju zajedničkog izraelsko-američkog napada na Iran.

Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan, rekao je: "Namjeravamo zauvijek zatvoriti knjigu neslaganja s Iranom i razvijati odnose između nas kao dva prijatelja."

Njegovi komentari potcrtali su nedavna saudijska uvjeravanja da neće biti normalizacije odnosa između Rijada i Izraela bez izraelskog pristanka na uspostavu palestinske države.

Bilo koji izraelski napad na iranske naftne postrojenja doveo bi do porasta cijena nafte na svjetskom tržištu, što bi moglo koristiti proizvođačima iz Zaljeva, ali bi također moglo uticati na njihovu sposobnost izvoza nafte ukoliko sukob dovede do blokade Perzijskog zaljeva.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Pezeshkianom, katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, rekao je da je kriza na Bliskom istoku "kolektivni genocid" i da je njegova zemlja uvijek upozoravala na izraelsku "nekažnjivost". "Postalo je potpuno jasno da se ovdje radi o genocidu, uz pretvaranje Pojasa Gaze u područje nesposobno za ljudski život, u pripremi za raseljavanje," rekao je tokom Samita azijske kooperacije u Dohi.

Emir je potvrdio "punu podršku" svoje zemlje Libanu protiv "brutalnih napada kojima su izloženi."

Objavljujući na platformi X jučer, rekao je da je neuspjeh međunarodne zajednice da zaustavi rat u Gazi bio zeleno svjetlo za širenje sukoba.

Izraelski zračni napad jučer rano ujutro na medicinski centar koji pripada Islamskoj zdravstvenoj organizaciji povezanoj s Hezbollahom ubio je devet osoba u središnjem Bejrutu.

Izraelska vojska je saopćila da je ubila Khadera Shahabiya, komandanta Hezbollaha odgovornog za bombardovanje u julu, u kojem je ubijeno 12 djece i tinejdžera dok su igrali fudbal na Golanskoj visoravni. Desetine drugih su ranjene u napadu.

(The Guardian)