Sead Kurjaković iz Bihaća spada u red najboljih bh. igrača tavle i backgammona, a svoje znanje ne zadržava već prenosi na mlade generacije. S tim ciljem je skupa sa svojim prijateljem Suadom Balićem osnovao Backgammon klub "Ajna Una Bihać" kako bi se tradicija tavle sačuvala u Bihaću. 

Upravo iz tih razloga ovih dana priprema sveobuhvatnu izložbu kao svjedočanstvo postojanja i duge tradicije igranja tavle u Bihaću. Izložba će biti otvorena 26. februara koji se obilježava kao Dan grada na Uni.

Tavla i backgammon su u suštini jedna te ista igra. S tim da je u backgammon uvedena treća kocka kako bi se izbjegao faktor sreće jer se više ide na znanje. U tavli je dozvoljen razgovor između igrača i buka, a ko izdrži galamu smatra se malo boljim igračem. Tavlu je učio gledajući stare Biščane kako igraju u kultnoj bihaćkoj kafani "Ajna". Godinama je čekao na red da ga puste u igru, a onda je pobijedio jednog od starih igrača i upao u klub.

"Tu se igrao šeš-beš, kod nas poznatiji kao tavla. Bio sam početnik, a tu su igrali stari majstori. Nisi mogao prići njima da te puste za stol da igraš. Pustio me Franjo kojeg sam pobijedio i tada je sve počelo. Onda je došao rat i manja pauza, da bi nakon rata išao na takmičenja", priča Kurjaković.

Prvi značajnijij nastup bio je za Tavla klub "Ajna" iz Bihaća 2018. godine. Njegove igre su neka velika imena backgammona iz SAD-a primijetili putem interneta, konaktirali ga, odigrao je partiju online i odmah dobio poziv na međunarodni turnir u Čikagu. Plaćeni su mu putni troškovi i smještaj, a on je zauzvrat osvojio treće mjesto i dobio novčanu nagradu.

"Turnir je okupio 500 igrača i da bi prošao u uži krug od 80 igrača, što se smatralo velikim uspjehom, morao sam pobijediti 12 partija što mi je pošlo za rukom. Zatim sam u daljnjem toku takmičenja osvojio treće mjesto. Dobio sam poziv i 2020. godine, ali zbog pandemije virusa korona nisam otišao", kaže Kurjaković u razgovoru za Fenu.

Novi Backgammon klub "Ajna Una Bihać" osnovan je ove godine, a već su organizirali nekoliko međunarodnih turnira u backgammonu. Klub trenutno broji četrdeset članova, a cilj rada i djelovanje kluba je da putem organizacije turnira i promocije backgammona zainteresuju bihaćku javnost da se bavi ovom vrstom sporta.

"Već smo održali nekoliko značajnih turnira. Počevši od onog u sklopu Una regate, Dan rijeke Une, Dan grada Bihaća, Trahanijada i Međunarodni memorijalni backgammon turnir posvećen svim bihaćkim igračima tavle koji više nisu među živima", navodi Kurjaković.

Ovih dana se održava Croatia Backgammon Open 2022 turnir na kojem učestvuju i trojica igrača iz Backgammon kluba "Ajna Una Bihać".

"Ide moja malenkost, Ismet Alagić i Suad Balić. Bili smo prošle godine, idemo i ove. Na turniru učestvuje oko 120 igrača. Imponuje nam što smo dobili poziv i nadamo se osvajanju nekog od prvih sedam mjesta", kaže Kurjaković.