Bogat kulturni, umjetnički i zabavni program obilježit će Internacionalni festival Sarajevska zima 2022, koji će po 38. put biti održan od 7. februara do 21. marta i to pod motom “My New Way Art“.

Direktor Internacionalnog festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić je danas predstavio program festivala koji počinje cjelodnevnim programom otvaranja “Sarajevo – Grad muzej“.

Kazao je da prvi čin Sarajevske zime počinje već večeras otvaranjem izložbe u Staklenoj dvorani Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine sa početkom u 19 sati.

Spahić je naglasio da će iz Banjaluke, Mostara i Tuzle biti učesnici prvog programa otvaranja koje počinje 7. februara, riječ je o programu “Surya hatha yoge“ , odnosno pozdrav suncu kod ulaza u Brusa bezistan.

“Tamo će biti značajna izložba koju će sa mnom otvoriti predstavnici UNESCO-a, italijanski ambasador u BiH, a radi se o izložbi posvećenoj građanima i građankama BiH. Ja danas javno pozivam sve građane i građanke koji su 1991. godine bili učesnici onog velikog kruga od 10.000 Evropljana izjednačenih u svakom pogledu u kriku za mir, da donesu svoje dokumente, slike, fotografije, uspomene napisane ili u knjigama objavljene i da tako i oni utiču na to da se obogati prva kolekcija Muzeja mira i javnog kulturnog dijaloga. Ta izložba traje sve do 21. marta“, kazao je Spahić.

Svečana ceremonija otvaranja festivala održat će se 7. februara s početkom u 17 sati u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Spahić se zahvalio Historijskom muzeju BiH što 38. put sarađuje sa Sarajevskom zimom.

Autor izložbe koja će večeras biti otvorena u Historijskom muzeju Tarik Golubić istakao je da postavka sadrži 25 grafičkih listova u tehnikama visoke i duboke štampe.

“Htio bih da naglasim da grafika nije klasični crtež, da grafika nije slika. Grafika nije grafički dizajn, iako je grafički dizajn proizašao iz grafike. Grafika je u suštini dugotrajan proces koji iziskuje dosta vremena, rada i posvećenosti te ljubavi prema grafici da bi se na kraju postigao željeni rezultat“, kazao je Golubić.

Među počasnim gostima ovogodišnjeg izdanja Sarajevske zime su umjetnici i turski Grad Bursa te međunarodna organizacija turkijske kulture Turksoy.

Koautor projekta otvaranja Festivala "Amazon & Miljacka" je američki umjetnik George Rivera, pjesnik i profesor vizuelnih umjetnosti. Autor muzike za otvaranje je francuski pijanista i kompozitor Eric Breton. Autorica plakata "Jedno plućno krilo" SWF 2022 je američka umjetnica i profesorica Univerziteta Colorado Martha Russo. Dizajner je Kai David Melank.

Sarajevska zima je je jedinstveni multimedijalni festival u svijetu. Od osnivanja 1984. godine održava se bez prestanka. I u vrijeme opsade Sarajeva realizovan je u glavnom gradu BiH i u 153 grada svijeta, kao i tokom godina pandemije koronavirusa.