Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnik Stranke demokratske akcije, Haris Zahiragić, podnio je inicijativu da se Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu preimenuje u "Institut za bosanski jezik Univerziteta u Sarajevu". Inicijativu je odbacila većina na vlasti.

Zahiragić se nakon sjednice Skupštine oglasio na svom Facebook profilu, a njegov stav prenosimo u cjelosti:

Godina je 2021. u Sarajevu Skupština Kantona Sarajevo smatra da Institut za bosanski jezik nekoga vrijeđa! Danas sam podnio najavljenu inicijativu da se "Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu" (koji jezik, španski, engleski, francuski?) preimenuje u "Institut za bosanski jezik Univerziteta u Sarajevu".

Nisam ni slutio kakve napade i optužbe ću doživjeti zbog toga od strane nekih kolega. Neki su otišli toliko daleko i i uporedili su inicijativu sa Dodikovom politikom. Pozvao sam ih, da ako smatraju da je potreban Institut za bilo koji drugi jezik ili generalno za jezike, da predlože i da ću ih podržati. Ni to nije bilo dovoljno.

Dakle, njima je borba za najstariji i istovremeno najugroženiji jezik, kako danas, tako i posljednjih stoljeća, jednaka kao i negiranje nečijeg jezika i šovinizam. Kakve vratolomije i neznanje. Kakav kompleks niže vrijednosti. Kakva okupacija. Ne trebaju nama negatori, dovoljni smo mi sebi sami.

Za moju inicijativu je glasalo samo devet od 35 zastupnika.Neki su imali jedne, neki druge argumente, ali kada je glasanje došlo, samo 9 ZA.

Glasali ste, gledajte, a ja neću odustati dok Univerzitet u Sarajevu ne bude imalo Institut za bosanski jezik koji će se baviti zaštitom, etabliranjem, međunarodnim pozicioniranjem i razvojem bosanskog jezika. Naknadno ćete dobiti video.

I da, mi se nećemo umoriti!