Samsung je uklonio oznaku 'Z' sa svojih Galaxy-Z mobilnih telefona koji su se našli u prodaji u tri baltičke države, a vjeruje se da je u toku čistka na cijelom Starom kontinentu. Promjene su do sada zahvatile Litvaniju, Latviju i Estoniju.

Umjesto Samsung Galaxy Z Fold 3 ili Z Flip 3, sada se ovi modeli mobitela zovu Fold 3 i Flip 3. Zašto je Samsung to učinio još uvijek nije objavljeno, ali se s velikom sigurnošću misli da su to učinili zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Već prvog dana ruske invazije na Ukrajinu 24. februara svijet su preplavile snimke vojnih vozila okupatorske vojske na kojima se jasno moglo vidjeti latinično slovo Z. Ono je s vremenom postalo zloglasni simbol stradanja ukrajinskog naroda. Neki kažu kako označava prvo slovo uzvika "za pobjedu", a drugi da je oznaka za "zapad".

Isto tako, pojedinci su pomislili da se radi o broju 2 koji predstavlja 22.2.2022., datum kada je Rusija priznala proruske separatističke regije Donjeck i Luhansk, ali to je zapravo simbol kojim se ruske trupe međusobno prepoznaju kako ne bi nastradale u prijateljskoj vatri.