Svako malo, gotovo pa svakog dana, sarajevski portal Klix ali i mnoštvo drugih njima sličnih medija, zatruje ovdašnje čitateljstvo člankom ili viješću o nekoj potpuno nebitnoj osobi ili događaju iz Srbije ili Hrvatske, odnosno regije, kako se to danas zašećereno kaže.

I danas je tako objavljen sličan članak, ovaj put o Dragiši Biniću, arhetipu primitivca, stereotipu „papka“ iz najjeftinijih srbijanskih i ex-jugoslovenskih komedija kojeg je Klix predstavio kao legendarnog srbijanskog nogometaša?!

„Legendarni srbijanski nogometaš Dragiša Binić je u intervjuu za Mondo u rubrici "Mojih top 11" autora Nebojše Popovića govorio o brojnim temama i anegdotama iz igračke karijere, a dotakao se i sukoba s tadašnjim selektorom Jugoslavije Ivicom Osimom“, piše u uvodu članka.

Po čemu je legendarna osoba koja je odigrala jednu sezonu za beogradsku Crvenu Zvezdu to znaju samo u redakciji sarajevskog portala. Ali nije toliko sporan taj epitet ili činjenica da je Binić „seljak“.  Nije to problem sa Binićem.

Problem je što ga se ovdašnjoj javnosti predstavlja legendarnim, što se uopće piše o nama potpuno nebitnoj ljudskoj mizeriji a da nijednom jedinom riječju nije napisano da je to jedan od najboljih prijatelja i najbližih suradnika ratnog zločinca i kriminalca Željka Ražnatovića Arkana, odgovornog za smrt hiljada ljudi tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Od Bijeljine, Posavine, preko Zvornika i drugih gradova na obalama Drine pa do ljeta 1995. godine i njegovih zločina u Bosanskoj Krajini.

Problem je i što nijednom riječju nije napisano, kada ga se već spominje, da je riječ o divljaku koji je na fudbalskom terenu nokautirao tadašnjeg trenera splitskog Hajduka, Stanka Poklepovića.

Binić i Arkan bili su bliski još u vrijeme dok je Ražnatović, kao tajni agent UDB-e, bio ubačen na jugoslovenske stadione kao vođa navijača Crvene Zvezde, u vrijeme kada su na sjevernoj tribini njenog beogradskog stadiona regrutirani dobrovoljci za agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Kasnije će Binić i Ražnatović nastaviti saradnju u vrijeme kada Arkan preuzima beogradski fudbalski klub Obilić u kojem Binić obavlja dužnost generalnog sekretara. I tada i danas bio je i ostao porodični prijatelj Ražnatovića što nikada nije krio. Zato je bio i jedan od čelnika Arkanove Stranke srpskog jedinstva koju je osnivao sa Ražnatovićem i u njeno ime bio poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

Toj su stranci podršku davali još neke od viđenijih osoba srpske politike i estrade, poput Olivera Mandića ili Džeja Ramadanovskog, kome je sarajevska intelektualna elita pisala oproštajna pisma nakon što je nedavno umro, sve plačući uz njegove hitove koji su bili soundtrack za genocid.

Politički angažman u Arkanovoj stranci Binić će nastaviti i nakon Ražnatovićevog ubistva a kasnije će biti i hapšen zbog navoda o kriminalu u Obiliću.

I tako, takva je osoba na naslovnicama bosanskohercegovačkih medija predstavljena kao - legendarna. Može, samo u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.