Jedinica nizozemskih marinaca krenula je sinoć iz zračne baze Eindhoven prema Bosni i Hercegovini. Riječ je o 100 od ukupno 150 marinaca koji će postati dio EUFOR-ove operacije Althea. Ostalih 50 već je u Bosn i i Hercegovini.

EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini je vojna misija pod vodstvom EU koja je započela u decembru 2004. EUFOR je tada preuzeo odgovornost za održavanje sigurnog i sigurnog okruženja (SASE) u Bosni i Hercegovini od misije NATO Stabilizacijskih snaga (SFOR).

Nizozemska jedinica postat će dio multinacionalne brigade EUFOR-a Althea. Nju se može rasporediti po cijeloj Bosni i Hercegovini iz baze Butmir u Sarajevu. Jedinica se može rasporediti za više zadataka, od patrola do kontrole nereda, ali i kao brza jedinica za pružanje podrške bilo gdje u zemlji. Zajedničke vježbe s Oružanim snagama BiH također su dio paketa zadataka. Za šest mjeseci nizozemsku jedinicu zamijenit će druga nizozemska jedinica.

Osim marinaca, u Bosni i Hercegovini već neko vrijeme boravi i jedan broj oficira i jedan obavještajni tim. Smješteni su u bazi u sarajevskom naselju Butmir.