Salman Rushdie je objavio da je njegov novi roman spreman za štampanje istog dana kada je 24-godišnji terorista po imenu Hadi Matar nasrnuo na njega tokom konferencije u sjeverozapadnoj američkoj državi New York i izbo ga nekoliko puta, zahvativši mu ruku, vrat i jetru.

Tog dana britansko-američki pisac indijskog porijekla Salman Rushdie objasnio je da već ima gotov novi roman, a ovih dana smo saznali da će „Victory City“ biti objavljen sedmog februara 2023. godine.

"Obavještavam ponosni muslimanski narod u svijetu da je autor 'Satonskih stihova' — knjige protiv islama, Poslanika i Kur'ana — i svi oni koji su učestvovali u njenom objavljivanju znajući za njen sadržaj osuđeni na smrt. Molim sve Muslimane da ih pogube gdje god ih zateknu."

Salman Rushdie u svojim memoarima pripovijeda da mu je, kada je prvi put pročitao fetvu koju je protiv njega izdao iranski ajatolah Homeini, najviše zasmetala riječ "osuđen". To nije bila kazna koju je izrekao sud koji ju je priznao kao takvu, niti je za nju bio nadležan. "Bio je to ukaz okrutnog, umirućeg starca", kazao je. Tri desetljeća kasnije, Hadi Matar izbo je pisca deset puta kako bi izvršio 'presudu' koju mu je izrekao taj starac.

Rushsijev novi roman vraća nas u XIV stoljeće. Nakon manje bitke između dva zaboravljena kraljevstva u južnoj Indiji, devetogodišnjoj djevojčici desi se susret koji je predodređen da promijeni tok historije. Nakon što je svjedočila smrti svoje majke, slomljenu Pampa Kampana zaposjeda istoimena božica Pampa koja počinje govoriti kroz nju. Božica joj daje moći koje nadilaze njezino shvaćanje i uvjerava djevojku da je ona odabrana dati život velikom gradu zvanom Bisnaga, gradu pobjede.

Tokom slijedećih 250 godina, život Pampa Kampane postaje duboko isprepleten sa životom Bisnage, od zasijavanja grada vrećom čarobnih sjemenki do njezina tragičnog kraja. Pampa Kampana bdije nad dobrobiti Bisnage i njezinih građana, te pokušava ispuniti zadatak koji joj je božica dodijelila: dati ženama ravnopravnu zastupljenost u patrijarhalnom svijetu...

Roman je drevni ep s prizvukom fantastike, fantastična ljubavna saga, avantura i ep. I biće objavljen nakon brojnih nagađanja o zdravstvenom stanju pisca o kojem se još uvijek malo zna. A ta će kontroverza, dakako, pridonijeti boljoj prodaji.