Prema istraživanju koje je 2014. godine proveo Centar za sociološka istraživanja, oko 70% Španaca navija za neki fudbalski klub. Fondacija La Caixa odlučila je zato koristiti teren i fubal kao laboratorij za proučavanje društvenog ponašanja.

Iz tog je razloga izradila dva izvještaja u kojima tvrdi kako domaći igrači imaju prednost u odnosu na migrante ali i da sportski uspjesi timova utiču na način na koji zajednica gleda na stranog igrača.

Prvi izvještaj Carlosa Gómez-Gonzáleza i Helmuta Dietla, istraživača sa Univerziteta u Zürichu i Cornela Nesselera, sa Norveškog Univerziteta za nauku i tehnologiju, dio su eksperimenta koji se sastojao od predstavljanja igrača amatera koji je tražio da odigra probnu utakmicu za neku amatersku ekipu.

Da bi to učinili, poslali su isti e-mail tražeći test u 1.410 španskih fudbalskih klubova. Jedino što je variralo bilo je ime. Neki su se potpisali jasno prepoznatljivim imenima kao Španci (Alejandro López ili David García), a drugi sa imenima stranaca (Youssef Alami ili Jack Brown).

Rezultati u Španiji otkrili su da su molbe stranaca izazivale manje pažnje od zahtjeva domaćih igrača. Lokalna imena dobila su pozitivan odgovor (prijem na test ili dodatno savjetovanje) u otprilike polovini slučajeva (49,29%), a, za razliku od njih, imigranti su ga dobili samo u trećini od ukupnog broja (36,06%).

Istraživači su otkrili da su u Španiji prijave s imenima arapskog porijekla dobile mnogo manje pozitivnih odgovora (34%) od onih poslanih s imenima engleskog porijekla (40%). Te prepreke strancima uskraćuju socijalnu interakciju i mrežu kontakata koji im kasnije mogu olakšati pristup poslu ili domu.

Druga studija koju su proveli Carlos Lago sa Univerzitea u Vigu i Ignacio Lago sa Sveučilišta Pompeu Fabra otkriva da se percepcija migracijskog fenomena u zajednici poboljšava kada strani igrači pridonose postizanju uspjeha za klub kojem pripadaju.

Izvještaj naglašava da je ovaj učinak vidljiviji što je relevantnija uloga stranaca u pobjedama i učincima timova. Carlos Lago ističe slučaj Mohameda Salaha, muslimanskog fudbalera iz Liverpoola, grada u kojem su, nakon Salahovog dolaska u klub, zločini mržnje nad imigrantima u Merseysideu (okrugu u kojem je sjedište tima) pali za 18,9%, dok je broj slučajeva krađe ostao isti.

Na taj način Lago postupke stranih igrača ocjenjuje kao "važan aspekt moduliranja percepcije građana o prednostima imigracije". Izvještaj spominje slučaj Valencije, koja je posljednje dvije španske osvojila u sezonama 2001-2002. i 2003 -2004. doprinosom dvanaest stranih igrača u prvoj tituli i devet u drugoj što je dovelo do puno bolje percepcije imigranata u tamošnjoj zajednici.