U Indiji je nemali broj bračnih parova koji rade sve što mogu kako bi poboljšali šahovski talent svoje djece. U Kini, Uzbekistanu i Kazahstanu vlada je ta koja traži i brine za njih kao i u Iranu. Azijska dominacija svijetom šaha čini se neizbježnom, pogotovo ako Rusija uspije u nakani da pređe iz evropske u azijsku federaciju kako bi zaobišla sankcije zbog agresije na Ukrajinu. Na neki način to je povratak iskonu, jer se smatra da je šah rođen u Indiji prije više od 1500 godina.

Viswanathan Anand, peterostruki svjetski prvak, jedna je od najvećih zvijezda u  Indiji. Anandova karizma potakla je eksploziju talenata diljem potkontinenta, mnogo je priča o majkama i očevima koji su promijenili gradove, poslove i stil života jer njihov sin (i u manjoj mjeri njihva kći) ima potencijala biti slijedeći Anand.

Iako je uobičajeno da pronađu sponzore ili neku službenu pomoć, rizik je veliki jer je konkurencija ogromna, a novca nema za sve. Od deset najboljih ispod 20 godina u svijetu, četiri su Indijci: Gukesh, Erigaisi, Praggnanandhaa i Nihal Sarin. Drugi problem je što gotovo svi vrlo rano prestaju ići u školu, unatoč tome što im njihov veliki uzor Anand preporučuje da to ne čine jer moraju dobiti sveobuhvatno obrazovanje.

U šahu žene mogu birati hoće li igrati otvorene turnire, s muškarcima ili samo sa ženama. To ima smisla jer je među 300 najboljih na svijetu samo jedna žena, uglavnom zbog obrazovnih stereotipa koji su još uvijek na snazi ​​u mnogim zemljama: lutke su za djevojčice, šah za dječake. Ali ne i u Kini gdkje su djevojčice potpuno ravniopravne sa dječacima.

Šah je bio zabranjen u Kini tokom vladavine  Mao Zedonga, tokom Kulturne revolucije (1966.-1976.); sve što je imalo zapadnjački okus bilo je zabranjeno, uključujući Beethovenovu muziku. Policija je pronalazila ulične igrače i pretraživala kuće u potrazi za knjigama kako bi ih palila na trgovima.

Ali, s promjenom vođe, vlada Deng Xiaopinga poduzela je radikalnu promjenu pa je nedugo potiom  Xie Jun postao orvi kineski svjetski prvak, 1991. godine. Muškarci su osvojili zlato na Šahovskoj olimpijadi 2014.

Šah je bio zabranjen i u Iranu (1980-ih, kasnije u Afganistanu), iz sasvim drugih razloga, vezanih uz radikalno tumačenje Kur'ana. Današnja situacija jednako je zapanjujuća koliko i apsurdna: Iranska federacija obavila je sjajan i divovski posao, proizvevši dječake i djevojčice neizmjernog talenta. No puno ih i bježi iz te zemlje, Najbolji od svih trenutno je Alireza Firouzja, koji je postao francuski državljanin.

Šah i Rusija bili su gotovo sinonimi gotovo cijelo stoljeće (1926.) kada ga je nova sovjetska vlada odlučila masovno promovirati zbog njegovih izvrsnih obrazovnih kvaliteta. Raspadom Sovjetskog Saveza, Rusija je postala najveća država na svijetu, s jedanaest vremenskih zona. Od njih samo tri pripadaju geografskoj Evropi. To je ono na čemu milioner Andrei Filátov, blizak Putinu, zasniva svoj naum da Rusija pređe iz Evropske federacije (ECU) u Azijsku federaciju (ACF), kako bi zaobišla međunarodne sankcije.

Međunarodna federacija (FIDE) i ECU dopuštaju ruskim šahistima da igraju pojedinačne turnire pod zastavom FIDE, ali ruskim timovima je to zabranjeno. ACF je do sada bio labaviji po tom pitanju, a cijela bi stvar mogla biti riješena na slijedećoj skupštini asocijacije, krajem ovog mjeseca.