Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield rekla je da Wagner grupa plaćenika eksploatiše prirodne resurse i da se "ovi nezakonito stečeni dobici koriste za finansiranje ratne mašinerije Moskve u Africi, na Bliskom istoku i u Ukrajini".

„Nemojte pogriješiti: ljudi širom Afrike plaćaju visoku cijenu za izrabljivačke prakse Wagner grupe i kršenja ljudskih prava“, rekla je Thomas-Greenfield na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o finansiranju oružanih grupa kroz nezakonitu trgovinu prirodnim resursima u Africi.

Wagner, sa veteranima ruskih oružanih snaga, borio se u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici, Maliju i drugim zemljama. Osnovan je 2014. godine nakon što je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i počela podržavati proruske separatiste u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia rekao je da žali što je Thomas-Greenfield pokrenula pitanje “ruske podrške afričkim partnerima”.

„Ovo otkriva njihove stvarne planove i ciljeve – ono što im je zaista potrebno od afričkih zemalja“, rekao je Nebenzia, ne objašnjavajući detalje.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru došla je u vrijeme pojačanog rivalstva između zapada, Kine i Rusije oko afričkih prirodnih resursa, trgovine i sigurnosnih veza. Neke države brinu da će biti stisnute usred intenzivnog geopolitičkog rivalstva.

Sljedeće sedmice Generalna skupština glasat će o tome da li da osudi moskovsku aneksiju četiri djelimično okupirana regiona u Ukrajini nakon što je Moskva organizirala referendume u tim regionima.