Oružane snage Ruske Federacije testirale su sistem elektronskog ratovanja u Kalinjingradskoj oblasti.

Zbog snažnih elektronskih smetnji, globalni sistem pozicioniranja nije radio u polovini poljskih regija i koridoru Suwalki.

Osim u samoj Poljskoj, problemi sa GPS-om zabilježeni su i u drugim evropskim zemljama.

Regionalne aviokompanije također su prijavile probleme sa GPS-om, što je dovelo do grešaka u navigaciji nad južnim dijelom Baltičkog mora.

Ovo nije prvi slučaj ovakvih akcija ruskih trupa stacioniranih u Kalinjingradskoj oblasti. Tako su od 15. decembra 2023. godine civilni avioni prijavljivali prekide i lošu pokrivenost signala nad Baltičkim morem.

Ruske jedinice u Kalinjingradskoj oblasti naoružane se sistemom za ometanje komunikacija za elektronsko ratovanje Murmansk-BN, koji je krajem 2018. godine ušao u službu centra za elektronsko ratovanje Baltičke flote u Kalinjingradu.

Prema riječima informatičkih stručnjaka, ova tehnologija može ometati komunikaciju u cijelom kratkovalnom opsegu na dometima do 5.000 kilometara.

Ranije u januaru, ometanje GPS-a otkriveno je u istočnim i jugoistočnim dijelovima najnovije članice NATO-a, Finske.


Zelnom su označeni teritorije na koje nije djelovao ruski sistem ometanja signala

Incident je uslijedio nakon rastućih tenzija između Finske i Rusije zbog njenog pristupanja alijansi i bližih veza Helsinkija s američkom vojskom.

Proukrajinski X nalog MAKS 23 podijelio je sliku mape ometanja, rekavši da je ruski sistem elektronskog ratovanja smješten u Kalinjingradu i da su “pola Poljske i koridor Suvalki ostali bez GPS-a”, što je navelo stručnjaka za sigurnost Giorgija Koberidzea da napiše: “Rusija testira Zapad.”

Objavu je podijelio novinar Euan MacDonald, koji je napisao: “Ruski ometač u Kalinjingradu može uzrokovati široko rasprostranjeno ometanje GPS signala. U Ukrajini Rusi koriste ometanje GPS-a da ometaju zapadnjačko HIMARS, Excalibur i JDAM oružje. Čini se da ga ovdje testiraju za potencijalni budući napad na Poljsku i Baltik.”