Novi album Rolling Stonesa “Hackney Diamonds” zauzeo je prvo mjesto na ovosedmičnim britanskim top listama – izjednačivši rekorde Beatlesa, Brucea Springsteena i Robbieja Williamsa kada je riječ o broju albuma koji su se popeli na vrh nacionalne top liste u ovoj zemlji.

Ovo je 11. album grupe koji je zauzeo prvo mjesto i prva “zbirka” novog materijala u 18 godina. To je ujedno i prvi album za Micka Jaggera, Ronnieja Wooda i Keith Richardsa bez bubnjara Charlie Wattsa, koji je preminuo 2021. godine.

Računajući reizdanja, najveće hitove i live albume, bend sada stoji uz bok Robbieju Williamsu s ukupno 14 albuma broj jedan – odmah iza Beatlesa koji imaju 16.

“Hackney Diamonds” je prodat u 72.200 primjeraka u prvoj sedmici, nadmašivši time pet najboljih albuma ispod njih na spomenutoj top listi zajedno.

VIŠE O TEMI: Ponovo su se zakotrljali: Kako su Rolling Stonesi poslije 18 godina snimili novi album

To je treća najveća sedmična prodaja albuma 2023. godine, odmah iza albuma Lewisa Capaldija “Broken by Desire to be Heavenly Sent” i “-” Eda Sheerana.

Album, na kojem se pojavljuju Paul McCartney, Elton John, Lady Gaga i Stevie Wonder, također se našao na vrhu zvanične liste albuma izdatih na gramofonskoj ploči.

Deveti album grupe Blink-182 “One More Time” našao se na drugom mjestu, dok ploče Bombay Bicycle Cluba, Olivije Rodrigo i Drakea čine prvih pet albuma. Valja istaći i to da je “Strangers” Kenyae Grace treću sedmicu zaredom na vrhu liste singlova.

Rolling Stonesi su nastali početkom 1960-ih i imali su osam singlova broj jedan u Velikoj Britaniji uključujući “(I Can't Get No) Satisfaction”, “Paint It, Black” i “Honky Tonk Women”. Godine 1989. bend je uveden u Rock and Roll Hall of Fame. Svoju 60. godišnjicu obilježili su evropskom turnejom 2022. godine, pokrivajući deset zemalja.

Prije ovogodišnjeg izdanja, posljednji album autorske muzike Rolling Stonesa bio je “A Bigger Bang” 2005. godine, dok je njihov poslednji studijski album, “Blue & Lonesome”, koji se sastojao od blues obrada, objavljen 2016. godine.