Poznatom engleskom muzičaru i kompozitoru, ujedno suosnivaču i basiste kultne rock grupe Pink Floyd Rogeru Watersu, tokom posjete Čileu poklonjen je dres nogometnog kluba Deportivo Palestino, koji su osnovali Palestinci u toj zemlji.

Prema objavi na društvenoj mreži ove fudbalske ekipe, čelnici Deportivo Palestino poklonili su Watersu dres s mapom Palestine.

Izražavajući zahvalnost Watersu na podršci Palestini usred nemilosrdnog izraelskog bombardovanja u Pojasu Gaze, zvaničnici kluba su izjavili: “Dok je bio u Čileu, posjetili smo britanskog umjetnika i poklonili mu najljepši dres na svijetu. Zahvalni smo Vam za podršku Palestini i za podizanje glasa.”

George Roger Waters, legendarni vokal i basista Pink Floyda, održao je koncerte na stadionu Monumental 25. i 26. novembra u sklopu svoje svjetske turneje.

Tokom svojih koncerata, Waters je iskazivao podršku Palestini, što je dovelo do toga da su ga neke grupe koje podržavaju Izrael označile kao “antisemitu”.

Fudbalski tim Club Deportivo Palestino osnovali su Palestinci koji žive u Čileu. Osnovan 1920. godine od oko 500.000 Palestinaca koji su migrirali u Čile 1900-ih, Club Deportivo Palestino ima značajnu poziciju u čileanskom fudbalu. Klub je osvojio dva šampionata 1955. i 1958. godine.

Većina ovih imigrantskih populacija, nekadašnjih građana Osmanskog carstva, u svojoj novoj zemlji nazivaju se Los Turcos zbog svog porijekla.