Desetomjesečna beba, koju je njemačka Kancelarija za zaštitu djece oduzela od jednog turskog para i predala istospolnom hraniteljskom paru, predata je na brigu turskim hraniteljima, saopćili su iz Generalnog konzulata Republike Turkiye u Düsseldorfu.

Nakon višemjesečnog truda atašea za porodična pitanja iz Generalnog konzulata, beba je data na brigu turskoj hraniteljskoj porodici, navodi se u saopćenju.

Turski par, koji živi u gradu Duisburgu na zapadu zemlje, ranije je rekao da im je beba oduzeta 30. maja na osnovu toga što ima smetnje u razvoju, a majka psihičku bolest. Bebu su vlasti dale istospolnom hraniteljskom paru koji živi u blizini Kelna.

Turski bračni par Mustafa Yolal i Aygul Kucukbiyik rekli su da su se suočili s diskriminacijom i pritiskom države.

Navodeći da žele da njihovo dijete odgaja porodica u skladu s njihovom turskom kulturom i islamskom vjerom, rekli su da su uložili žalbu Jugendamtu, njemačkom uredu za mlade, ali su odbijeni.

Bebina majka je 27. juna kontaktirala turski generalni konzulat u Düsseldorfu za podršku.

Odgovorni ataše u generalnom konzulatu podržao je majku u njenom pravnom sporu s uredom za zaštitu djece.

Kucukbiyik je kazala da joj je laknulo zbog ishoda i da cijeni pomoć vlasti u Düsseldorfu. Važno joj je da se njeno dijete odgaja u skladu s tursko-islamskom kulturom, rekla je.

Kucukbiyik je podvukla da želi da nastavi svoju borbu da jednog dana vrati svoje dijete.

Godinama turska dijaspora u Njemačkoj protestira protiv onoga što nazivaju dvosmislenom i nepravednom politikom usvajanja njemačkog ureda za mlade.

Navode da su djeca imigrantskog porijekla na meti države i tvrde da se djeca asimiliraju tako što su uklonjena iz vlastite kulture kroz sistem hraniteljstva ili usvajanja.

Ministarstvo porodice i socijalne politike  je 2015. godine osnovalo Ured atašea za porodicu. Ministarstvo je također pripremilo pokretanje inicijative za upoznavanje i ohrabrivanje turskih porodica koje žive u inostranstvu za hraniteljstvo.

Uloga porodičnog atašea je da pruži podršku i pravnu pomoć turskim državljanima koji upravljaju njemačkim javnim institucijama i organizacijama, posebno u oblastima porodičnog prava, usvojenja, hraniteljstva, socijalne pomoći, podrške invalidnosti, podrške starijim osobama, učešća žena u društvenom životu i nasilje u porodici.