Malo je glumaca koji pripremaju svoje uloge tako temeljito kao Robert de Niro. Za „Taksistu“ je radio kao taksista mjesec dana; naučio je mačevati da bi bio kapetan Rodrigo Mendoza u Misiji; udebljao se i naučio boksati kako bi glumio Jakea LaMottu u „Razjarenom biku“, a godinama kasnije bio je bolesno mršav za „Rt Straha“; proveo je četiri mjeseca na Siciliji kako bi mogao govoriti sicilijanskim naglaskom i ući u kožu Don Vita Corleonea u „Kumu II“; naučio je svirati saksofon za „New York, New York“, namjerno oćelavio i dobio nekoliko kilograma kako bi glumio u „Nedodirljivima“...

Kinematografski kameleon danas puni 80 godina ali i dalje ostaje neumoran pred kamerama. Namjera mu je nastaviti se baviti glumom, kaže. U oktobru će premijerno prikazati „Killers of the Flower Moon“, novu saradnju sa svojim fetiš rediteljem Martinom Scorseseom s kojim ima već deset zajedničkih radova, a ima još nekoliko projekata koji stižu 2024. poput „Wise Guys“, film Barryja Levinsona u kojem tumači dvostruke uloge mafijaških šefova iz 1950-ih Vita Genovesea i Franka Costella te „Joker: Folie à Deux“, nastavak hit filma s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi.

Šutljiv, usamljen i introspektivan, De Niro rođen je u New Yorku 1943. Njegovi roditelji - Virginia Holton i Robert De Niro stariji - bili su slikari i usadili su mu ljubav prema umjetnosti. Razveli su se kad je imao tri godine, nakon što je njegov otac otkrio da je gay. Odrastao je s majkom između Greenwich Villagea i Male Italije, ali nikad nije prestao viđati oca koji je živio nekoliko ulica dalje. Zajedno su išli u kino i nastavili dijeliti svoj ukus za umjetnost, sve do njegove smrti od raka 1993. godine.

Dobio je nadimak "Bobby Milk" zbog svoje blijede puti, De Niro je odrastajući bio vrlo sramežljiv i način da to preboli bila je gluma. S deset godina već je glumio kukavičkog lava u školskoj predstavi Čarobnjaka iz Oza, a sa šesnaest je odlučio da će mu to biti profesija: studirao je glumu u školi Stelle Adler, a kasnije i na prestižnom Actor's Studio.

Svoju plodnu filmsku karijeru (snimio je blizu 130 filmova) započeo je filmom „The Wedding Party“ koji je 1969. režirao Brian De Palma. Ali kada je dospio u ruke Martina Scorsesea u „Mean Streets“ bilo je jasno da se pojavila buduća velika zvijezda. U svojoj kući ima dva Oscara: prvi je dobio za ulogu mladog Vita Corleonea u „Kumu II“, a drugi kad se popeo u ring u "Razjarenom biku".

De Niro se ženio dva puta i imao je sedmero djece. Bio je u braku s Diahnne Abbott od 1976. do 1988. Imaju sina po imenu Raphael, a glumac je također usvojio Abbottinu kćer iz prethodnog braka po imenu Drena. Iz veze s manekenkom Toukie Smith rodila su mu se dva sina blizanca, Julian Henry i Aaron Kendrick.

Godine 1997. vjenčao se s Grace Hightower, a godinu dana kasnije rodio se Elliot, za kojeg je De Niro 2016. otkrio da ima autizam s ciljem da pomogne njemu i ljudima s tom patologijom. Godine 2011. dobili su drugu kćer, Helen Grace, od surogat majke a 2018. su se razveli.

Ove 2023. glumac je otkrio da je postao otac po sedmi put, iako nije otkrio identitet majke. Nekoliko sedmica kasnije je ponovo bio u vijestima, ali ovaj put zbog tragičnog događaja: njegov unuk Leandro (Drenin sin) preminuo je 2. jula u dobi od 19 godina, zbog slučajnog predoziranja s najmanje šest lijekova, uključujući fentanil i kokain.

Strastveni glasač Demokratske stranke, kojoj je pružao finansijsku podršku na raznim predsjedničkim izborima, De Niro je jedan od kreatora Tribeca Film Festivala nastalog kao odgovor na napade 11. septembra 2001. godine.

De Niro, kojem je 2003. dijagnosticiran rak prostate koji je prebolio nakon operacije, dobio je talijansko državljanstvo 2006., unatoč protivljenju Reda sinova Italije u Americi, koji je tvrdio da je De Niro naštetio publicitetu Talijana zbog svog portretiranja kriminalaca porijeklom iz te zemlje.