Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini reagirala je na, kako su istakli, neutemeljene optužbe Dragana Čovića koje je iznio gostujući 3. oktobra 2022. godine na HRT-u.

Naime, Čović je odgovarajući na pitanja novinara Ivice Đuzela, između ostaloga, rekao:

"Trebate pratiti u posljednjih mjesec-dva dana kako su se usmjeravali glasovi, napuci i zabilješke koje su išle u svaku porodicu, čak i od Islamske zajednice, s vrlo jasnim porukama koliko glasova ide porodici Izetbegović, koliko ide Komšiću, da ne bude greške, pa tako i u inostranstvu, i na razne druge načine. Znači, ne treba se uopće zamarati da mi dostignemo te brojke."

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice se kaže kako Dragan Čović nastavlja ponavljati notornu neistinu o navodnom uplitanju IZ u BiH u izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i da to čini bez ikakvog dokaza uprkos činjenici da je takve tvrdnje Islamska zajednica u više navrata demantirala i pozivala ga da na ovakav način ne narušava dobre odnose među vjerskim zajednicama i ne vrši pritisak na Islamsku zajednicu.

Nadalje se u saopćenju navodi kako Sabor Islamske zajednice, Vijeće muftija, Ustavni sud Islamske zajednice i Rijaset Islamske zajednice, osim reisu-l-uleme, svojim odlukama, zaključcima i smjernicama predstavljaju i tumače poziciju Islamske zajednice u BiH i da je njen stav o uplitanju u političke procese jasan svim dobronamjernim ljudima.

Islamska zajednica poziva Dragana Čovića da, ukoliko posjeduje primjerke odluka, smjernica i naputaka o kojima je govorio u intervjuu, da ih predoči javnosti ili da ih dostavi Rijasetu, a ako smatra da ima elemenata krivične ili bilo koje druge odgovornosti, i nadležnim pravosudnim organima. U protivnom, Islamska zajednica traži od Dragana Čovića da prestane s lažnim optužbama i sijanjem razdora među vjerskim zajednicama, narodima i građanima.

"Da postoje bilo kakvi dokazi o takvom političkom angažmanu bilo kojeg zvaničnika, IZ u BiH bi bila sprema u skladu sa svojim procedurama takve postupke sankcionirati", kaže se u saopćenju IZ u BiH.

Navodi se i kako, nažalost, ovo nije prvi put da predstavnici radikalne nacionalističke politike među Hrvatima nesonovano i bez posljedica optužuju Islamsku zajednicu kako bi stvarali tenzije u društvu i narušavali dobrosusjedske odnose. Podsjeća se kako je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neutemeljeno govorila o hiljadama povratnika iz tzv. ISIL-a u BiH.  Neki drugi predsjednici su rasistički govorili o "prvo sapunu pa onda parfemu". Neki su govorili o tome kako se islam u Bosni mijenja, radikalizira i da su muslimani drugačiji sada nego oni prije rata. Optuživali su BiH za veze sa muslimanskim svijetom u vrijeme kada su i sami nastojali s istim tim zemljama graditi saradnju na svim poljima itd.

Sve to, navodi se u saopćenju, ukazuje na to da je Islamska zajednica u BiH na sistematskom udaru zlonamjernih politika iz reda hrvatskog naroda koje svoj politički angažman temelje na sijanju vjerske, nacionalne i svake druge mržnje i razdora.

Nadalje se kaže kako je, i pored svega, Islamska zajednica u BiH opredijeljena za razvoj iskrene dobrosusjedske saradnje s bh. katolicima. Predstavnici Islamske zajednice, na čelu s reisu-l-ulemom, u svim susretima i razgovorima s crkvenim poglavarima u Hrvatskoj, kao i s predstavnicima države (nedavno premijer Plenković) nude svaki oblik saradnje kako bi se gradilo povjerenje među narodima, a prije svega vjernicima u Bosni i Hercegovini, što je temeljna misija Islamske zajednice.

Podsjeća se i da Islamska zajednica zajedno s predstavnicima Katoličke crkve učestvuje u radu Međureligijskog vijeća, a usko sarađuje i na bilateralnom planu i da bi narušavanje tih odnosa, na čemu insistiraju neki politički predstavnici Hrvata, imalo dalekosežne posljedice.

"Tražimo od Vas da ne kvarite dobre odnose među vjerskim zajednicama u domovini i regionu i da prestanete Islamsku zajednicu bezuspješno gurati na neke druge strane izvan evropskih perspektiva, jer to nećete uspjeti. Šteta će biti nepovratna ako nastavite kvariti naše odnose s Katoličkom crkvom. Uvjereni smo da će se i Katolička crkva suprotstaviti takvom pokušaju", kaže se na kraju saopćenja Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.