Na Okružnom sudu u Mariboru počelo je suđenje privatnog tužitelja Roka Snežiča protiv poznatog bosanskohercegovačkog istraživačkog novinara Avde Avdića. Ozloglašeni slovenski porezni savjetnik i lobist optužuje bosanskohercegovačkog državljanina Avdića za laž, a goni ga za uvredljive optužbe i klevetu.

„Ako lažu slovenska i bosanska istražna tijela, onda lažem i ja“, rekao je prije ročišta Avdić, koji je inače, zbog osobnog poznanstva sa Snežičem, tražio izuzeće suca.

Snežič je i prije ulaska u sudnicu novinarki Pop TV-a pokazao majicu koju je pripremio za ročište. Na majici je bio nacrtan lik Martina Krpana koji muslimanu siječe glavu. “Ovo je slovenski narodni heroj Martin Krpan sa sjekirom u ruci. Vi znate da je on štitio Sloveniju od muslimana. To je ono što ja smatram gospodinom novinarom. Kaže da sam prijetnja nacionalnoj sigurnosti Muslimana, a ja samo želim biti kao Martin Krpan”, rekao je Snežič novinaru Pop TV-a.

Dan nakon incidenta koji se dogodio ispred mariborskog suda, ambasada Bosne i Hercegovine uputila je notu slovenskim ministarstvima vanjskih i unutrašnjih poslova tražeći "provođenje određenih sigurnosnih mjera, s obzirom na to da u velikom broju Sloveniji žive muslimani Bošnjaci“, javio je dnevnik Delo.

Ambasador BiH u Sloveniji Dario Novalić za Delo je dodatno pojasnio kako od vlasti u Sloveniji ne očekuje ništa što već nisu učinili u skladu s postojećim zakonima. “Naši ljudi u Sloveniji uvijek su se osjećali dobrodošli i sigurni. Ne želimo da se to promijeni nagore, da samo zbog pojedinaca i njihovih nepromišljenih izjava izgubimo osjećaj sigurnosti”, kazao je Novalić.

Odgovore iz MUP-a i MVEP-a još čekamo, kažu iz Dela.