Tunižanska policija je u ponedeljak uhapsila predsjedničkog kandidata Ayachija Zammela, rekao je član njegovog tima Reutersu, usred rastuće zabrinutosti među grupama za ljudska prava i opozicijom da će istaknuti rivali predsjednika Kaïsa Saïeda biti isključeni iz utrke.

Izborna komisija se priprema da u ponedjeljak objavi konačnu listu prihvaćenih kandidata za predsjedničke izbore zakazane za 6. oktobar. Mahdi Abdel Jawad je rekao da je policija uhapsila Zammela u njegovom domu oko 3:00 ujutro zbog "sumnje na falsificiranje podrške" te dodao da je "stvar postala apsurdna i da je stvarni cilj isključiti ga iz izbora".

Izborna komisija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu odmah komentarisali situaciju. Prošle sedmice, Administrativni sud, najviša pravosudna institucija koja rješava izborne sporove, vratio je tri istaknuta kandidata, Mondhera Znaidija, AbdelLatifa Mekkija i Imeda Daimija, u izbornu trku nakon što je izborna komisija odbila njihove kandidature.

Oni su se pridružili kandidatima Ayachiju Zammelu, Zouhairu Maghzaouiju te Saïedu, trenutnom predsjedniku. Međutim, predsjednik izborne komisije Farouk Bouasker rekao je da će komisija proučiti odluku Administrativnog suda i druge sudske odluke protiv kandidata prije nego što objavi konačnu listu.

Bouaskerov stav izazvao je široki bijes među grupama za ljudska prava i političarima, koji su izrazili bojazan da je takva izjava jasan signal koji ukazuje na isključenje tri kandidata iz utrke. Oni su rekli da komisija više nije nezavisna i da je njen jedini cilj osigurati laku pobjedu za Saïeda. Komisija odbacuje ove optužbe i tvrdi da je neutralna.

Profesori ustavnog prava u Tunisu rekli su da izborna komisija mora implementirati odluku administrativnog suda takvu kakva jeste, inače će izbori potpuno izgubiti kredibilitet. Političke stranke i grupe za ljudska prava pozvale su u zajedničkom saopćenju na protest u ponedjeljak blizu sjedišta izborne komisije kako bi zahtijevali provedbu sudske odluke o vraćanju kandidata i zaustavljanju "samovoljnih ograničenja" i zastrašivanja.

Saïed, koji je raspustio parlament i preuzeo sve ovlasti 2021. godine u potezu koji je opozicija opisala kao državni udar, izjavio je prošle godine da "neće predati zemlju nepatriotama".