Tetris | 15.05.2022.

Dani sjećanja na žrtve Genocida

Ramić i Salkić u posjeti povratničkim naseljima u Bratuncu

Tokom dana preživjeli Bratunčani su posjetili i naselje Tegare, gdje su kod spomen-obilježja uz polaganje cvijeća i učenjem Fatihe odali počast ubijenim stanovnicima ovog mjesta.

R. I.

U bratunačkim naseljima Joševa, Jagodnja, Žanjevo-Abdulići i Tegare danas je u okviru „Dana sjećanja na žrtve Genocida u Bratuncu“, obilježena 30. godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom u ovim mjestima.

Preživjeli Bratunčani najprije su posjetili naselja Joševa i Jagodnja, gdje su na spomen – obilježjima položili cvijeće i proučili Fatihu nedužno ubijenim Bošnjacima. Na području ova dva naselja, prema dostupnim podacima, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 159 stanovnika (30,7 posto). Ubijeno je 28 djece, a najmlađe je imalo samo godinu dana.

Preživjeli su položili cvijeće i odali počast i ubijenim civilima Žanjeva-Abdulića. U ovom mjestu je upriličeno i svečano otvaranje spomen-obilježja na kojem su ispisana imena 83 žrtve srpskih zločina. Na današnji dan 1992. godine agresorske snage, potpomognute lokalnim Srbima su zauzele ovo naselje, te protjerale sve Bošnjake.

 
 

Tokom dana preživjeli Bratunčani su posjetili i naselje Tegare, gdje su kod spomen-obilježja uz polaganje cvijeća i učenjem Fatihe odali počast ubijenim stanovnicima ovog mjesta.

Obilježavanju godišnjica u ovim naseljima i otvaranju spomen-obilježja prisustvovali su i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, kao i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Izetbegović se odbio sastati s Varhelyijem u prisustvu Dodika i Čovića

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća podržala projekt "Heroine Srebrenice"

Sarajevo po kupovnoj moći bolje od Zagreba, Beograda, Sofije, Bukurešta...

Bosna i Hercegovina, za razliku od susjeda, nije na listi dužnika UN-a