Vladimir Putin će otputovati u dvodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji počevši od utorka, saopštio je Kremlj, što je prva posjeta ruskog predsjednika toj zemlji u više od dvije decenije – i najnoviji znak produbljivanja usklađenosti koji je izazvao široku međunarodnu zabrinutost .

Ovo je rijetko putovanje u inostranstvo za Putina otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine i ključni trenutak za predsjednika Sjeverne Koreje Kim Jong Una, koji nije ugostio još jednog svetskog lidera u Pjongjangu – među politički najizoliranijim prijestolnicama na svijetu – od pandemije Covid-19.

Očekuje se da će pomno praćena posjeta dodatno učvrstiti rastuće partnerstvo između dvije sile koje je zasnovano na njihovom zajedničkom animozitetu prema Zapadu i vođeno Putinovom potrebom za podrškom u njegovom tekućem ratu protiv Ukrajine.

Nakon posjete Sjevernoj Koreji, Putin će u srijedu otputovati u Hanoi na još jedno dvodnevno putovanje, kako bi prikazao veze Vijetnama kojim upravljaju komunisti s Rusijom, što će vjerovatno uznemiriti Sjedinjene Države.

Putinovo putovanje u Sjevernu Koreju imat će "veoma bogat" program, rekao je njegov pomoćnik Jurij Ušakov na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Oba lidera planiraju da potpišu novo strateško partnerstvo, rekao je Ušakov, a glavni događaji posjete zakazani su za srijedu.

Ushakov je insistirao da sporazum nije provokativan ili usmjeren protiv drugih zemalja, već je namijenjen da osigura veću stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji. On je rekao da će novi sporazum zamijeniti dokumente potpisane između Moskve i Pjongjanga 1961., 2000. i 2001. godine.

Stranke i dalje rade na tome, a konačna odluka o njegovom potpisivanju biće doneta u narednim satima, rekao je Ušakov, prenosi ruski državni medij RIA.

Satelitski snimci kompanija Planet Labs i Maxar Technologies pokazuju pripreme za veliku paradu na centralnom trgu u Pjongjangu. Jedna slika prikazuje tribinu koja se gradi na istočnoj strani trga Kim Il Sung, mjesta gdje se održavaju sve glavne parade u Sjevernoj Koreji. Na ranijoj slici, snimljenoj 5. juna, Sjevernokorejci se mogu vidjeti kako vježbaju marširajuće formacije.

Glasnogovornik američke nacionalne sigurnosti John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak da Bidenova administracija nije "zabrinuta zbog samog putovanja", ali je dodao: "Ono što nas brine je produbljivanje odnosa između ove dvije zemlje".

SAD, Južna Koreja i druge zemlje optužile su Sjevernu Koreju da je posljednjih mjeseci pružila značajnu vojnu pomoć ruskim ratnim naporima, dok su posmatrači izrazili zabrinutost da Moskva možda krši međunarodne sankcije kako bi pomogla Pjongjangu u razvoju svog novonastalog vojnog satelitskog programa. Obje zemlje su negirale izvoz sjevernokorejskog oružja.

Putinovo putovanje uzvraća je Kimom koji je napravio prošlog septembra, kada je sjevernokorejski lider otputovao u svom oklopnom vozu u ruski krajnji istok, u posjetu koja je uključivala zaustavljanje u fabrici koja proizvodi borbene avione i postrojenju za lansiranje raketa.

Kim je prošle sedmice pozdravio budućnost "smislenih veza i bliskog drugarstva" ovih zemalja u poruci Putinu povodom obilježavanja Dana državnosti Rusije 12. juna.

"Naš narod daje punu podršku i solidarnost uspješnom radu ruske vojske i naroda", rekao je Kim, prema službenom listu Rodong Sinmun.

U članku za novine Rodong Sinmun objavljenom u utorak rano po lokalnom vremenu kako bi se poklopio sa putovanjem, Putin je zahvalio Pjongjangu što je pokazao "nepokolebljivu podršku" ruskom ratu u Ukrajini i rekao da su dvije zemlje "spremne da se suoče s ambicijama kolektivnog Zapada". ”

Rekao je da njih dvoje "aktivno unapređuju svoje višestruko partnerstvo" i da će "razvijati alternativne mehanizme trgovine i međusobnog poravnanja koji nisu pod kontrolom Zapada, zajedno će se suprotstaviti nelegitimnim jednostranim ograničenjima i oblikovati arhitekturu jednake i nedjeljive sigurnosti u Euroaziji".

Sastanak dolazi samo nekoliko dana nakon samita razvijenih ekonomija Grupe sedam (G7) u Italiji na kojem je prisustvovao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, gdje su zapadni lideri ponovili svoju trajnu podršku Ukrajini i složili se da iskoriste profit od zamrznute ruske imovine za podršku 50 milijardi dolara zajam ratom razorenoj zemlji.

To je također uslijedilo nakon međunarodnog mirovnog samita koji je proteklog vikenda podržao Kijev, a kojem je prisustvovalo više od 100 zemalja i organizacija, a koji je trebao prikupiti podršku za viziju mira Zelenskog, koja poziva na potpuno povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

Putin je odbio te napore dan prije skupa ponudivši svoje mirovne uslove, uključujući povlačenje ukrajinskih trupa iz četiri djelimično okupirana regiona i da Kijev povuče svoju kandidaturu za pridruživanje NATO-u – što je pozicija koju Ukrajina i njeni saveznici smatraju nepokretanjem.

Putinova posjeta Sjevernoj Koreji naširoko se doživljava kao prilika za njega da pokuša ojačati Kimovu podršku svom ratu – cilj koji može biti sve hitniji jer dugo odgađana američka vojna pomoć Ukrajini dolazi na internet.

Prošlog mjeseca, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je američkim zakonodavcima da je nabavka sjevernokorejske municije i projektila, kao i iranskih bespilotnih letjelica, omogućila ruskim snagama „da se dignu na noge“.

Između augusta i februara, Pjongjang je isporučio oko 6.700 kontejnera u Rusiju, koji bi mogli da primi više od 3 miliona metaka 152 mm artiljerijskih granata ili više od 500.000 metaka višecijevnih raketnih bacača kalibra 122 mm, saopćilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje ranije ove godine.

I Moskva i Pjongjang su negirali takve transfere oružja, a visoki sjevernokorejski zvaničnik prošlog mjeseca nazvao je takve navode "apsurdnim paradoksom".

Na pitanje o zabrinutostima da Rusija razmatra transfer osjetljivih tehnologija u Pjongjang u zamjenu za tu robu, glasnogovornik Kremlja prošle sedmice je rekao da je „potencijal zemalja za razvoj bilateralnih odnosa“ „duboki“ i da „ne bi trebalo nikoga da brine i ne bi trebalo i ne može biti osporavano od strane bilo koga.”

Putin je posljednji put posetio Severnu Koreju 2000. godine, kada se sastao sa Kimovim prethodnikom i pokojnim ocem Kim Jong Ilom.

Njegovo putovanje dolazi sada kada se čini da ruski lider želi da se ponovo uspostavi na globalnoj sceni, uklanjajući sliku izolacije nakon svoje široko osuđivane invazije na Ukrajinu privlačeći istomišljenike.

Prošlog mjeseca Putin je bio u državnoj posjeti Pekingu, gdje su on i kineski lider Xi Jinping dali sveobuhvatnu afirmaciju zajedničkog protivljenja onome što vide kao svjetski poredak predvođen SAD.

Moskva je prošle sedmice ugostila ministre vanjskih poslova Kine, Irana, Južne Afrike i Brazila na sastanku BRICS grupe velikih ekonomija u razvoju.

Putinov potez da ojača veze sa Sjevernom Korejom također je bio blagodat za Kima, koji ostaje nepokolebljiv u godinama međunarodnih sankcija zbog njegovog ilegalnog programa nuklearnog oružja.

To se poklapa s periodom povećane međunarodne zabrinutosti oko namjera sjevernokorejskog lidera dok je pojačao ratoborni jezik i ukinuo dugogodišnju politiku traženja mirnog ponovnog ujedinjenja s Južnom Korejom.

Posjeta čelnika stalne zemlje članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pružit će signal Kimovoj domaćoj publici o njegovom globalnom utjecaju – i priliku da se založi za prijeko potrebnu ekonomsku i tehnološku podršku Moskve.

Rusija je ranije podržala međunarodne sankcije i istrage koje su podržale UN o programu ilegalnog naoružanja Sjeverne Koreje, koji uključuje testove interkontinentalnih balističkih projektila dugog dometa koje bi teoretski mogle doći do kopna SAD-a.

Ali očigledno rastuće oslanjanje Rusije na Sjevernu Koreju i rastuća trvenja sa Zapadom, čini se da su promijenili tu dinamiku. Moskva je u martu stavila veto na rezoluciju UN-a o obnavljanju nezavisnog praćenja kršenja sankcija Vijeća sigurnosti Sjeverne Koreje.

(CNN)