Za osmogodišnjeg dječaka - Enisa Bašića, iako težak zadatak, postići titulu hafiza je veliko zadovoljstvo.

Životni putevi porodicu Bašić odveli su u Hrvatsku, ali zbog namjere najmlađeg člana porodice da postane hafiz, tu su u rodnoj Bosni i Hercegovini.

Pred osmogodišnjim Enisom su dani u kojim će učiti dio po dio Kur'ana pred muhafizom i time steći titula hafiza.

Enis Bašić, sin Denisa i Sanele postaće najmlađi hafiz u Evropi sa samo osam godina. Ovaj fenomen i biser iz džemata Maljevac trenutno polaže hifz pred Komisijom Rijaseta u Sarajevu.

Rođen u Karlovcu, Enis živi sa roditeljima u džematu Maljevac. Završio je 2. razred OŠ "Vladimir Nazor" u Topuskom, a islamsku vjeronauku mu predaje muallima Nejla Muhić. Enis posjeduje fotografsko pamćenje i u početku je pamtio brojeve telefona i tablice vozila. Kasnije su ga roditelji počeli podučavati surama iz Kur'ana s latiničnog pisma dok nije započeo učiti sufaru.

- Talenat je talenat, ali uz talenat treba raditi. Ja njemu danas kažem da ima novu zadaću - kako ja volim reći novi zadatak, pošto je naučio Kur'an napamet, da održava svoj Kur'an. Enis, moram vam reći, 60-70 posto Kur'ana zna u prijevodu - kazao je Denis, otac mladog hafiza.

Porodica vlastitim primjerom pokazuje djeci put vjere. Očeva želja je samo jedna, da Enis bude primjer drugoj djeci.

- To je ono što mu ja želim usaditi, da bude primjer drugoj djeci - poručio je otac mladog hafiza, piše hayat.ba.

Početkom 2022. godine, Enis je počeo učiti sufaru kada još nije išao u školu. U junu 2022. godine, naučio je Amme džuz i dobio priznanje na Festivalu mektebskih polaznika u Rijeci. Njegov muhaffiz je kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili, pred kojim je Enis učio hifz dvije godine. Na prošlom natjecanju u učenju Kur'ana u Zagrebu za svoj uzrast osvojio je 1. mjesto, a sudjelovao je i na natjecanjima u Albaniji, Mekki, te u raznim programima u Ljubljani, Rijeci, Zagrebu i Maljevcu.

Islamska zajednica u Hrvatskoj ove godine organizuje jubilarno trideseto međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, a u okviru takmičenja planirana je i hafiska dova za najmlađeg hafiza u Hrvatskoj.