Jevgenij Prigožin, bivši šef i osnivač ruske plaćeničke grupe Wagner navodno je snimljen u Bjelorusiji kako pozdravlja svoje saborce, a ukoliko je snimak pouzdan, ovo bi bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti otkako je prošlog mjeseca predvodio oružanu pobunu u Rusiji.

˝Dobro došli momci! Drago mi je da vas sve pozdravim. Dobrodošli u bjelorusku zemlju! Borili smo se dostojanstveno! Učinili smo mnogo za Rusiju˝, kaže u videu čovjek koji liči i zvuči kao Prigožin.

Video se čini neuređen, a metapodaci u datoteci sugeriraju da je napravljen u srijedu u zoru.

Video je zrnast i snimljen pri slabom osvjetljenju, tako da CNN ne može sa sigurnošću reći da je govornik Prigožin ili kada je snimljen. CNN radi na geolociranju snimka.

U videu, vođa Wagnera kritizirao je planiranje i izvođenje vojnih operacija u Ukrajini od strane ruskog Ministarstva odbrane i sugerirao da se njegovi vojnici za sada neće boriti u Ukrajini.

˝Ovo što se sada dešava na frontu je sramota u kojoj ne treba da učestvujemo. Moramo sačekati trenutak kada ćemo se moći u potpunosti dokazati. Zbog toga je donesena odluka da se neko vrijeme stacioniramo ovdje u Belorusiji. Siguran sam da ćemo za ovo vrijeme učiniti bjelorusku vojsku drugom po veličini na svijetu. I ako treba, branićemo ih ako dođe do toga. Želim da zamolim sve da zaista obrate pažnju na to da su nas Bjelorusi dočekali ne samo kao heroje, već i kao braću˝, dodao je on.

Osnivač Wagnera nastavlja sugerirati da bi njihov boravak u Bjelorusiji mogao biti privremen i poziva svoje borce da se pripreme za putovanje negdje drugdje.

˝Trebalo bi se pripremiti, poboljšati se i krenuti na novo putovanje u Afriku. Možda ćemo se vratiti (u Ukrajinu) kada budemo sigurni da od nas neće biti zatraženo da osramotimo sebe i svoje iskustvo˝, naveo je.

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko tvrdio je da je posredovao u dogovoru između Prigožina i ruskog predsjednika Vladimira Putina kojim je okončana pobuna. Od tada, Lukašenko poziva Wagnerove snage u Bjelorusiju da pomognu u obuci vojske svoje zemlje.

Wagnerovi borci stigli su u Bjelorusiju u utorak, pokazala je CNN-ova analiza satelitskih snimaka i videozapisa na društvenim mrežama. Prvi konvoj Wagnerovih snaga stigao je u ranije napuštenu vojnu bazu u Bjelorusiji, a prema njoj su krenula još najmanje dva konvoja.

U međuvremenu, sudbina Wagnerovog šefa Prigožina ostala je predmet nagađanja.

Nakon što je pobuna završena, Lukašenko je tvrdio da je Prigožin stigao u Bjelorusiju. Ali nedeljama to niko nije mogao potvrditi. Zatim, ranije ovog mjeseca, Lukašenko je izjavio za CNN da je Prigožin u Sankt Peterburgu i da možda putuje ˝u Moskvu ili negdje drugo˝.

Šef Mi6 je u srijedu rekao da je Prighozin živ i da je na slobodi.

On je takođe tvrdio da ruski predsednik Vladimir Putin nije imao izbora osim da postigne dogovor sa liderom Wagnera kako bi prekinuo kratkotrajnu pobunu, rekavši da je ˝sklopio dogovor da spasi svoju kožu˝.