Rijetka kopija prvog stripa Action Comics, u kojem se prvi put pojavio lik Supermana, prodana je za 2,7 miliona eura na web stranici ComicConnect.com. "Posljednji sin planete Kripton" ima 13 stranica i izašao je 1938. godine s maloprodajnom cijenom od 10 centi.

Smatran je pionirskim primjerkom superjunačkih stripova, među kojima je Superman bio prvi jer do tada nije postojao lik iz stripa s nadljudskim sposobnostima. Tokom decenija čovjek odjeven u plavo i crveno će postati jedna od najvećih ikona američke kulture.

U njemu su književnik Jerry Siegel i kanadski crtač Joe Shuster skicirali početak superheroja: od toga kako je na Zemlju došao s druge planete i kako se nazvao Clark Kent. Superman se zanima za probleme koji pogađaju Ameriku krajem 1930-ih, napadajući korumpirane zlikovce.

Procjenjuje se da je od stotinu hiljada objavljenih primjeraka sačuvano samo njih stotinu a onaj koji se našao na aukciji jedan je od najbolje očuvanih. Cijena plaćena za njega je premašila prethodni rekord za još jedan primjerak istog broja, koji je 2014. prodan za nešto više od 2,6 miliona eura.

„Supermanova inauguralna priča postavila je temelje onoga što će postati stripovski žanr superheroja: dvostruki identitet, šareno odijelo, moć letenja, čelični mišići, super moći… Superman je, bez obzira na sve, postao legenda”, napisao je Yann Graf, urednik Urban Comicsa 2013., u povodu 75. godišnjice tog “čovjeka od čelika”