Prvi policajac HDZ-a, bio bi možda najprecizniji opis Zorana Galića, službenika koji je godine proveo na čelu najvećih i najvažnijih policijskih institucija u Bosni i Hercegovini.

Probio se najprije kao boksač, a zatim kao zapovjednik MUP-a Županije Zapadnohercegovačke, bio direktor Granične policije BiH, kandidat za direktora Federalne uprave policije (FUP), a trenutno je zamjenik direktora SIPA-e (Agencija za istrage i zaštitu), na bolovanju, javlja hercegovina.info

Čemu duguje taj streloviti karijerni uspon ne može se sa sigurnošću tvrditi, no vrlo je moguće da je to zbog veoma opširnog obrazovanja. Naime čovjek ima nekoliko fakultetskih diploma, pa je tako 2014. godine kada se prijavljivao na natječaj za direktora Granične policije BiH priložio diplomu koju je 2007. stekao na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici (FABUS).

Galić je, tvrdi portal NAP zatim pokušao nostrificirati tu diplomu na Fakultetu za poslovne studije u Banjoj Luci, a iako je dobio rješenje da je “diplomirani ekonomist”, 2009. godine Galić na Univerzitetu u Sarajevu nostricira po drugi put diplomu stečenu 2007. godine. 

Danas tu diplomu ne koristi. Iako je i magistrirao i doktorirao, a jedno vrijeme se potpisivao kao doktor znanosti, u službenoj Galićevoj biografiji navodi se da je diplomirani pravnik i da je završio Pravni fakultet u Mostaru.

Galića su devetog jula u Posušju pokušali uhapsiti pripadnici SIPA-e, no postoji osnovana sumnje da je za sada nepoznata osoba iz navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavila informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinila krivično djelo povreda tajnosti postupka, te će Tužiteljstvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, provesti istragu kako bi identificiralo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedenu osobu. Tako je barem priopćeno iz Tužiteljstva.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobivenih informacija, 8. jula u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine, te pobjegao u Republiku hrvatsku gdje se i sada nalazi, piše u saopćenju Tužiteljstva BiH.

Zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić, navodno je osumnjičen nakon što je EUROPOL raspakirao SKY komunikacije švercera cigaretama zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zlouporaba položaja ili ovlasti, u razdoblju dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Istoga dana uhapšeni su pomoćnik zapovjednika Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago, zbog krivičnih djela organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zlouporaba položaja ili ovlasti i drugih kaznenih djela.

Upravo se Ivica Bago dovodi u izravnu vezu sa osumnjičenim Galićem.

45-godišnji Ivica Bago rodom iz Tihaljine u BiH s prebivalištem u Makarskoj uhapšen je 24. aprila ove godine na graničnom prijelazu kod Gruda u akciji PNUSKOK-a . 

Sud mu je odredio čak 300 hiljada eura jamčevine koje mora platiti ukoliko želi na slobodu do okončanja postupka, a on je taj novac skupio u svega nekoliko dana, pisala je Slobodna Dalmacija.

Bagi se, tvrdi Slobodna na splitskom Županijskom sudu već desetak godina sudi kao "mozgu" zločinačke organizacije koja je prokrijumčarila i prodala najmanje 33.294 šteke cigareta raznih marki oštetivši državu Hrvatsku za preko šest miliona kuna.

Raspakiranjem Baginih SKY prepiski, isplivalo je nekoliko snimaka zaslona razmjene poruka za koje neki mediji tvrde kako su razmijenjene upravo sa Galićem i to u razdoblju dok je ovaj bio na čelu Granične policije.

Kako tvrdi portal Istraga, Bago i ekipa švercera cigaretama odlučili su Galiću pokloniti putničko vozilo Passat. On ga je preuzeo, te registrirao na svoju suprugu.

Galićeva advokatica Ivana Grizelj Ćorluka pak tvrdi kako navodi ovoga portala nisu istiniti i pita se odakle im sve objavljene informacije u ovako ranoj fazi istrage. Ipak, da se Galić, odnosno Galićev sin i Bago poznaju i da su ulazili u određene poslovne transakcije, ne negira.

"Gospodin Bago je u Imotskom (RH) prije nekoliko godina bio vlasnik auto kuće Celeritas d.o.o. koja se bavila prodajom rabljenih vozila. Sin od gospodina Galića je imao vozilo koje je  htio zamijeniti, te je u auto kući Celeritas d.o.o. izabrao jedan od izloženih modela i htio je izvršiti zamjenu, što je i učinio.

Vozilo koje je sin od gospodina Galića ostavio u zamjenu i dan danas se koristi na teritoriji Republike Hrvatske što se može vrlo lako provjeriti i dokazati, odnosno može se dokazati povijest kretanja vlasništva i posjeda tog vozila."

Dodaje i kako objavljena whatsapp korespodencija mora najprije biti dokazana na sudu kao autentična.

"Što se pak tiče korespodencije gospodina Bage i drugih osoba to ostaje na gospodinu Bagi da dokaže i pojasni tužiteljstvu i sudu. Kao odvjetnica sa iskustvom začuđena sam količinom informacija i podataka kojima raspolažu mediji, a predmet se nalazi u fazi istrage što nije uobičajeno za ovakvu vrstu predmeta kao i fazu predmeta", istaknula je odvjetnica Ivana Grizelj Ćorluka koja brani, zamjenika direktora SIPA-e i bivšeg prvog čovjega ravnatelja Granične policije BiH za Večernji list.

Gdje se Galić nalazi nakon bijega, zasad nije poznato. Zna se samo kako se nalazi negdje u Hrvatskoj. Ono što advokatica nije komentirala je činjenica da je Galić pobjegao u Hrvatsku.

Hrvatska prema važećem međudržavnom ugovoru iz 2013. nema prepreka da izruči Galića, međutim, za njim do danas nije raspisana potjernica.

Prema ovom ugovoru, dvojno državljanstvo ne predstavlja prepreku za izručenje.