Nije Općina Centar centar Sarajeva. Jeste po geografskoj poziciji i činjenici da su na toj općini smještene najvažnije državne institucije. Međutim, pravi centar Sarajeva, a i cijele Bosne je Stari Grad. Kada kažete Sarajevo, prva asocijacija je Baščaršija i Stari Grad. Tako je u Bosni i bilo gdje izvan Bosne. Stoga je izuzetno važno ko rukovodi u upravlja Općinom Stari Grad. Kriminalna afera s ranijim načelnikom Hadžibajrićem bacila je ozbiljnu mrlju na Općinu i proizvela ozbiljne probleme u funkcionisanju općinske administracije.

Na prošlogodišnjim prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad građani su birali između kandidata koalicije „Trojka“ Irfana Čengića i kandidata SDA Dženana Selimbegovića. Pobjedu je odnio Irfan Čengić. Analitičari su razloge za pobjedu vidjeli u nekoliko stvari. Čengić je dugogodišnji političar i kao takav poznat javnosti, za razliku od Selimbegovića kome je to bio prvi javni politički angažman, prvi izlazak na izbore u svojstvu kandidata, što ga je činilo nepoznatim glasačima. Druga stvar, po voditelju podcasta 8. korpus Anesu Džunuzoviću, preovladavajuća, leži u činjenici da je Čengić u to vrijeme bio glasna i otvorena opozicija unutar svoje stranke, unutar SDP-a predsjedniku stranke Nerminu Nikšiću, koji je već tada gubio podršku i članova i glasača zbog podaničke politike prema koalicionim partnerima  HDZ-u i SNSD-u, odnosno Čoviću i Dodiku. Danas je priča o podaništvu još izraženija, ali je otupila oštrica sukoba između Čengića i Nikšića. Kao da je napravljen neki dogovor. Uostalom, kandidaturu Čengiću za predstojeće izbore potpisao je Nikšić kao predsjednik SDP-a.

Na predstojećim lokalnim izborima 6. oktobra protukandidat Irfanu Čengiću ponovo će biti Dženan Selimbegović. Po drugi put u dvije godine. Rijetko bi se ko u politici odlučio na ovaj čin, a Dženan jeste i stoga je gost Stavovog podcasta „8 korpus“. Uz njega ugostili smo i dr. Jahju Muhasilovića, profesora na IUS-u u Sarajevu, poznatog političkog analitičara, posebno poznatog zbog otvorenih i možemo reći hrabrih stavova u svojim analizama. Jahja je, iako univerzitetski profesor i prepoznato lice u političkoj analitici, stavio se na listu za općinskog vijećnika Stari Grad kao kandidat i nosilac liste SDA.

Selimbegović kaže da je još za prijevremene izbore pripremio petogodišnji plan djelovanja kao načelnik u Općini Stari Grad, što znači da se još tada opredjelio da bude kandidat i na ovogodišnjim redovnim izborima. Posebnu motivaciju dali su mu loši ili nikakvi rezultati njegovog protukandidata za koga kaže da za nepunu godinu s pozicije načelnika nije učinio ništa za Stari Grad. Nije uspio urediti i učiniti funkcionalnom općinsku administraciju, a kamo li šta drugo. Nema ga među građanima, ne sluša potrebe građana, a uspjeva se naći u posjetama širom svijeta, što suštinski nije posao načelnika. Otvarati saradnju s općinama i gradovima širom svijeta je u redu, ali nije primarni cilj načelnika. Selimbegovićeve zamjerke Čengiću su i povezanost s firmama sumnjivog poslovanja, od kojih je dobio podršku na prošlogodišnjim izborima i kojima sada mora vraćati dugove, a što ga dodatno opterećuje. U tom smislu pita se Selimbegović šta se dešava s jednim od najvažnijih izletišta u Starom Gradu - Baricama gdje po njegovim saznanjima, a i dešavanjima na terenu, tu oazu čistog zraka i pogodnom izletište za sve Sarajlije posebno u zimskim mjesecima Čengić pretvara u građevinsko zemljište na kome će biti izgrađene vile, zgrade i šta li sve.

Pored kritika Čengiću, Selimbegović je u „8 korpusu“ govorio i o svom programu, smatrajući da je nedopustivo da Stari Grad, kao reprezentativna općina cijelog Sarajeva i cijele Bosne nema i ne nudi svojim građanima i mnogobrojnim turistima sadržaje koje imaju puno manje općine, pa navodi primjere bazena, sportske dvorane. Baška problem je nasušna potreba za dodatnim uređenjem najvažnijih turstičkih atrakcija Starog Grada, te otvaranje novih turističkih sadržaja poput žičare s Bentbaše do platoa ispred „Jajce“ kasarne itd.

Jahja Muhasilović na opasku urednika i voditelja „8 korpusa“ Anesa Džunuzovića da je on za više nivoe vlasti s obzirom na naučni i društveni status, odgovara da se na izazove mora odgovarati, u ovom slučaju političke, bez obzira na nivo. Ne krije ambicije za više političke nivoe kada dođe vrijeme, a sada želi dati doprinos za svoju Općinu, za Stari Grad gdje stoljećima žive njegovi pretci. Doktor Muhasilović smatra važnim da na ovim lokalnim izborima glasači pokažu koliko su nezadovoljni onim što radi „Trojka“, njihovom podaničkom politikom koja proizvodi nesagledive posljedice po Državu, od kojih su neke nepopravljive.  I to je jedan od motiva njegovog direktnog angažmana. Aktuelnog načelnika Čengića smatra licemjernim političarem koji crpi svoju snagu opozicionim pristupom unutar SDP-a, ili patriotskim nastupima prema javnosti, a zapravo se radi o lažnoj opoziciji, što je još gore dijelu projekta međunarodne zajednice, koja je, po mišjenju Muhasilovića iscrpila kapacitete. „Trojka“ je postigla neke ciljeve s njima i sada ih potrošene želi zamjeniti drugima, a to je ta grupa koja se predstavlja kao opozicija vrhu SDP-a i nekim projektima „Trojke“, predstavlja se kao patriotska snaga, a čine je: Denis Bećirević, član Predsjedništva BiH; Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva; Irfan Čengić, načelnik Starog Grada i dr.