Dana 17. juna 1985. godine poslan je u svemir prvi Arapin i musliman, podsjeća danas portal povijest.hr. Bio je to princ Sultan bin Salman Al Saud, pripadnik saudijske kraljevske dinastije. Zanimljivo je da je on tim letom postao i prvom osobom kraljevske krvi poslanom u svemir. Naime, princ Sultan unuk je saudijskog kralja Abdulaziza ibn Sauda, prvog monarha Saudijske Arabije. Napominje se da je njemu Sultan ime, a ne titula.

Princ Sultan sin je današnjeg krunskog princa Salmana bin Abdulaziza, koji bi u slučaju smrti današnjeg saudijskog kralja trebao postati novim vladarom Saudijske Arabije. Čak pet amidža princa Sultana do sada se izmijenilo na prijestolju te države. 

Princ Sultan rođen je u saudijskoj prijestolnici Rijadu 1956. godine, a u doba leta u svemir imao je 28 godina.

Let u svemir ostvario je princ Sultan na space shuttleu Discovery. Zanimljivo je da je on ujedno i najmlađa osoba koja je ikada letjela na američkom space shuttleu (nijedan američki državljanin mlađi od 32 godine do sada nije poslan u svemir, a princu Sultanu bilo je u doba leta, kako je spomenuto, samo 28 godina).

Svojedobno je princ Sultan bio i pripadnik saudijskog ratnog zrakoplovstva, u kojem je dosegao čin pukovnika. Zanimljivo je da je bio pilot lovačkih aviona, a posjeduje i dozvolu za upravljanje putničkim avionima. Kvalificiran je čak i za upravljanje helikopterima.