Ales Bialiatski bio je stub pokreta za ljudska prava u istočnoj Evropi od kasnih 1980-ih, kada je Bjelorusija bila dio Sovjetskog Saveza. Većina članova grupe za ljudska prava Viasna, kojoj je pomagao u osnivanju, sada je u zatvoru ili živi u egzilu od autoritarne vlade u zemlji, koja je jedan od najbližih saveznika Rusije i važna potpora u invaziji na Ukrajinu.

Bialiatski je uhapšen 2021. godine pod optužbom za utaju poreza koju su grupe za ljudska prava proglasile lažnom. Sveobuhvatni i brutalni obračun s onima koji se protive sadašnjoj vlasti u Bjelorusiji odvijao se širom zemlje nakon što su 2020. godine izbili veliki ulični protesti.

Autoritarni vođa zemlje, predsjednik Aleksandar Lukašenko, uzvratio je Kremlju za njegovu podršku u gušenju tih protesta dozvoljavajući ruskim snagama da iskoriste bjelorusku teritoriju kao polazište za svoju invaziju na Ukrajinu prije godinu dana.

Supruga Alesa Bialiatskog, Natalia Pinchuk, rekla je u oktobru da je poslala telegram svom suprugu u zatvoru da ga obavijesti o Nobelovoj nagradi za mir te da ga nije vidjela otkako je uhapšen u julu 2021. godine.