Mladića koji je pokušavao postati najmlađa osoba koja je preplovila Tihi okean u ručno izrađenom čamcu morao je spasiti kruzer nakon što se prevrnuo.

Tom Robinson iz Brisbanea u Australiji započeo je svoje putovanje dugo skoro 13.000 kilometara u svom brodu “Maiwar” s obale Perua u julu prošle godine, a trebao je stići u Cairns u decembru. Međutim, u saopćenju na njegovoj web stranici piše da je “neočekivano veliki val ušao kroz glavni otvor i poplavio kabinu” u četvrtak. Zbog toga je aktivirao alarm za pomoć, koji je na kraju doveo do toga da ga francuski avion locira oko 100 nautičkih milja jugozapadno od Luganvillea, Vanuatu.

Nakon što ga je avion pronašao, brod za krstarenje P&O napravio je obilazak kako bi ga spasio, pronašavši ga golog na vrhu preokrenutog broda.

“U mraku iz aviona smo uočili Toma kako leži na naopako okrenutom trupu 'Maiwara'. Naknadno je brod za krstarenje, Pacific Explorer, skrenuo s planiranog kursa kako bi ga pokupio. On se uhvatio za uže kako bi došao do nas”, stoji u izjavi nakon spašavanja.

U izjavi je potvrđeno da mu je pružena ljekarska pomoć te da je “zvučao dobro” u telefonskom pozivu njegovoj porodici 13 sati nakon spašavanja.

Dodalo se: “Iskreno zahvaljujemo vlastima Australije, Nove Kaledonije i Vanuatue koje su imale važnu ulogu u njegovom spašavanju; i kapetanu i posadi Pacific Explorera koji su doslovno dali sve od sebe da pokupe Toma.”