Canan Parmaksızoğlu Aksoy ponosna je na odlikovanje. Ona je prvi turski i muslimanski akademski radnik koji predaje u prestižnoj vatikanskoj školi. Štaviše, ona će biti prvi predavač koji će predavati Osmansku historiju u srcu papinske države, koje je imalo duboko ukorijenjene veze s carstvom, ponekad neprijateljske, ponekad prijateljske.

Aksoy, koja je dugo radila u Vatikanskom arhivu, izabran je da predaje o odnosima između Vatikana i Osmanskog carstva u bliskoistočnoj historiji na Papinskom orijentalnom institutu. Institut, koji je 1917. godine osnovao papa Benedikt XV, fokusira se na orijentalne studije. Kurs je prvi te vrste u nastavnom planu i programu i Aksoy je rekla da je ponosna što joj je ponuđeno mjesto. Govoreći za Anadolu Agency (AA) rekla je da će posebno nastojati prenijeti percepciju turske strane.

Ona je ranije dobila pristup tajnom arhivu Vatikana radi istraživanja i zaslužan je za katalogizaciju i objavljivanje turskih dokumenata iz 19. i 20. stoljeća iz arhiva.

Aksoy, koja je također predavač na turskom Univerzitetu Milli Savunma (Nacionalna odbrana), konglomeratu vojnih akademija, rekla je da je takav kurs bio "zakašnjeli korak", ali "dobar razvoj za našu zemlju, našu historiju". “Institut je ekumenska institucija koja se fokusira na istočnjačke studije i prima kršćanske studente različitih vjera. Mnogi uticajni patrijarsi i kardinali prisustvovali su tome, uključujući Bartolomeja (sadašnji grčki pravoslavni patrijarh Fanar sa sjedištem u Istanbulu).“

„Moje predavanje će rasvijetliti našu zajedničku historiju. Podučavat će studente do sada nepoznatim činjenicama o Osmanlijama, a za mene će to biti prilika da ispravim sve moguće netačnosti u proučavanju osmanske historije. To će također biti prilika za studente da imaju nepristrasan pogled na tursku historiju. Zapravo, ovo mi je bio najveći motiv da prihvatim ponudu za saradnju”, rekla je.

Aksoy će također predavati časove turskog jezika, kako bi pomogla studentima da izučavaju osmansku historiju, kroz dokumente u arhivima prevedene na turski. “Ovo će također biti prvi kurs, nakon šest decenija, kada se posljednji put učio turski jezik u Vatikanu. Vidimo veliko interesovanje za turski”, rekla je ona.

Profesor David E. Nazar, rektor instituta, u njihovom nazivu je rekao da se „orijentalno“ odnosi na drevno Bizantijsko i kasnije Osmansko carstvo.

„Fokusiramo se ne samo na crkvenu ili bilo koju jednu politiku, već na sve što se tiče šire geografije, od Mediterana do Türkiye, Rusije, Etiopije i Indije. Čitanje o njima nije nam dovoljno. Mnogo je bolje čuti o njima od domaćeg stanovništva iz tih krajeva”, kaže rektor.

Nazar je objasnio da oni predaju na 12 jezika, uključujući šest drevnih jezika, a obrazovanje na turskom jeziku bi popunilo prazninu.

„Dr. Aksoy poznajemo već duže vrijeme i drago nam je što će ona ovdje predavati. Počastvovani smo. Ovdje treba imati više turskih intelektualaca, predavača”, poručuje Nazar.