Nizozemsko tužiteljstvo otvorilo je istragu protiv bivšeg fudbalera i komentatora Johana Derksena, koji je u direktnom prenosu u Nizozemskoj priznao da je prije 50 godina "svijećom" prodro u ženu bez svijesti, što je priča koja je izazvala smijeh i šale drugih muškaraca u programu.

Derksen, 73, ispričao je epizodu u sportskom programu poznatom kao Vandaag Inside, koja je izazvala pomutnju u Nizozemskoj, uz kritiku tona kojim je ispričao šta se dogodilo, te reakciju ostalih muškaraca koji su ga pratili, uključujući i voditeljicu, koja nije intervenirala unatoč smijehu prisutnih o priči o silovanju.

Komentator je prošlog utorka rekao da su on i nizozemski vratar bili u gradu Veendam, u pokrajini Groningen, u pratnji dvije žene i da su svi bili u toliko pijanom stanju da je jedna od djevojaka bila bez svijesti na kauču.

“Sjećam se toga i nimalo se ne ponosim time (...) Takve se stvari događaju kad si mlad. Spavala je onesviještena na sofi i tamo je bila jako velika svijeća”, ispričao je Derksen, izazvavši smijeh svojih kolega.

Osim toga, priznao je da “tehnički, tužitelj danas njegovo ponašanje može shvatiti kao silovanje”, te da bi “za to sada dobio zatvorsku kaznu” , a sve to u šaljivom tonu, što je pojačalo kritike.

Talpa, medijski konglomerat koji emitira program, "čvrsto" se distancirao od Derksenova načina i istaknuo kako je "potpuno neprikladno baviti se ovom izuzetno osjetljivom temom u atmosferi smijeha".

U pokušaju da ublaži svoju priču, Derksen je kasnije rekao da nije riječ o "prodiranju", već da je "samo stavio svijeću među njezine noge" kada se onesvijestila. “Pogriješio sam kad sam imao 24 godine i žao mi je, a to sam rekao i prije nego što sam iznio priču u javnost”, dodao je.

“To je grijeh mladosti koji sam priznao, zbog čega sam bio ranjiv. Nisam ponosan na to, ali rekao sam što sam rekao. To se dogodilo u duhu vremena”, rekao je Derksen.

Mariëtte Hamer, povjerenica nizozemske vlade za borbu protiv seksualnog uznemiravanja i nasilja, požalila se da su komentari fudbalskog analitičara "uznemirujući i uvredljivi" za druge žrtve, te upozorila da njegov pokušaj umanjivanja važnosti incidenta "ne mijenja" štetu. .

Nizozemski ministar pravosuđa Dilan Yeşilgöz upozorio je da seksualno nasilje "nije nešto s čime se treba šaliti" i dodao da "to nije normalno i svi se moramo pobrinuti da prestane".

Osim toga, pozvao je uključene da se jave nizozemskom tužiteljstvu, koje je, sa svoje strane, pozvalo žrtve i svjedoke da ispričaju svoju verziju priče.