Ono o čemu se ovih dana pričalo, od danas je i zvanično. Naime, okončan je konkurs raspisan za (nezakoniti) izbor članova Upravnog odbora RTV Federacije BiH. Na konkurs su se, kako je danas javio Faktor, javili Lejla Tikveša, Mirsad Ćatić, Vahid Duraković, Danijela Gogić, Adnan Huskić, Irina Kolak Mandić, Edin Kotlo, Zoran Krešić, Željka Marković Sekulić, Medina Mujić i Izudin Šehović.  

Četiri člana Upravnog odbora biraju se na osnovu Javnog konkursa na različito trajanje mandata od jedne, dvije, tri i četiri godine. Intervjui sa kandidatima bit će obavljeni početkom septembra. 

Predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte Mahir Mešalić traži od Radne grupe pri Komisiji za izbor i imenovanje da poništi konkurs "jer su zaobišli Poslovnik i Komisiju za informisanje kojom predsjedava DF-ov Sanel Kajan". Krivične prijave za sada neće podnositi jer se nada potezima Tužilaštva.  „Oni trebaju jednog člana UO imenovati svake godine. Ako žele imenovati sva četiri člana, moraju promijeniti zakon. Oni to nisu uradili. Pozvao sam za govornicom javno Tužilaštvo da sve ispita. Konkurs je javan, Tužilaštvo može reagovati. Nemam ništa protiv da se stanje na Federalnoj televiziji dovede u red, ali ne možete to raditi nezakonitim odlukama. To je van pameti“, kazao je Mešalić. 

Dodao je kako za čitav nezakoniti proces odgovornom smatra Radnu grupu. „Pristao je opet SDP-ov Aner Žuljević da se jedan čovjek, Čovićev Zoran Krešić koji ima prilično ekstremne stavove u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, imenuje u Upravni odbor FTV-a, pored toga što sve rade nezakonito“, poručio je Mešalić ističući da je imenovanje UO "uvertira za formiranje trećeg kanala za hrvatskom jeziku".     

Zoran Krešić je zvanično urednik bh. izdanja Večernjeg lista. Nezvanično, notorni Krešić je nezvanični glasnogovornik HDZ-a, odnosno, Dragana Čovića, osoba koja je u javnost putem profila na društvenim mrežama, komentarima i kolumnama iznosila čestio radikalne, šovinističke stavove.

"Komšić je karikaturalni šibicar i politički kriminalac", "Željko Komšić je politički karcinom BiH i glavni uzrok problema", način je na koji je Krešić portretirao Željka Komšića, svoju omiljenu metu, no ono što je puno gore to je Krešićeva otvorena, neskrivena podrška ratnim zločincima.

Krešić je tako, spomenimo samo neke od primjera, na svom Facebook profilu povodom smrti presuđenog ratnog zločinca Marka Make Radića napisao kako ga je „sramota kakvih sve novinarskih govana ima“, aludirajući na izvještavanje o ubistvu u Mostaru, a zatim poručio i: „Maka, počivaj u miru.“ Isto tako, nedavno je bio moderator na mostarskoj promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića, kojem Krešić i njemu slični pokušavaju uljepšati biografiju.

Ne čudi zašto iz HDZ-a insistiraju na imenovanju Krešića u UO RTV F BiH, jer Krešićeve stavove i simpatije prema ratnim zločincima dijeli i njegov politički, duhovni i šef svake druge vrste, Dragan Čović. Nejasno je zašto to podržavaju kadrovi „trojke“ koji tako svakog dana potvrđuju svoj status fizičkih radnika HNS-a d.o.o. Ustvari, jasno je, oni će dopustiti imenovanje Krešića ne bi li uhljebili svog Huskića (NS) i Ćatića (SDP).

Nema principa, nema vizije, nema države, nema nikave linije, kamoli crvene. Samo vlastita fotelja, sinekura i rotacija.