Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine osnovan je 04. juna 1992. godine u Sarajevu. Tog, za bosanskohercegovački sport historijskog dana, istaknuti sportisti i sportski radnici, predstavnici 20 saveza olimpijskih sportova, uprkos ogromnim ratnim teškoćama, održali su Osnivačku skupštinu i u prvi Izvršni komitet izabrali Mirzu Delibašića, Mirsada Fazlagića, Čedu Gojkovića, Ahmeda Karabegovića, Dragana Nožicu, Antu Raosa, Mehmeda Sokolovića, Miroslava Šipeka i Katicu Šporer. Za prvog predsjednika Olimpijskog komiteta biran je Stjepan Kljuić, a za potpredsjednika Uglješa Uzelac.

Nakon utemeljenja, OKBiH je, kao pridruženi član, već 23. jula primljen pod okrilje Međunarodnog olimpijskog komiteta, što je, dva dana kasnije, omogućilo našim prvim olimpijcima da se pod zastavom BiH pojave u svečanom defileu na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. Bez obzira na skromne rezultate desetočlane ekipe ovo je bila zlatna pobjeda našeg sporta, kojom je otvoren put do punopravnog članstva u MOK-u 24. septembra 1993. godine, navodi se na internet stranici Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Međutim, punopravno članstvo nije automatski riješilo sve probleme, jer su se u praksi odvijale određene aktivnosti, suprotne odredbama Olimpijske povelje, koje su kočile objedinjavanje olimpijskih snaga u zemlji. Značajan korak u otklanjanju tih prepreka načinjen je 28. jula 1999., kada je, pod pokroviteljstvom MOK-a, potpisana Lozanska deklaracija, na osnovu koje je 8. decembra 2002. izvršen upis Komiteta u registar Ministarstva pravde. Time je završen proces konačnog ujedinjenja cjelokupnog sportskog sistema BiH, a OK BiH konstituisan je u krovno sportsko tijelo države Bosne i Hercegovine. To je omogućilo sportistima da kroz svoje matične federacije uđu u zajedničke lige i da BiH na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju prvi put ima jedinstven tim.

Historija Igara bilježi da su naši prvi olimpijci u Barceloni 1992. bili atletičari Zlatan Saračević, Mirsada Burić, Kada Delić i Dragan Mustapić, strijelkinja Mirjana Horvat, džudista Vlado Paradžik, plivači Anja Margetić i Janko Gojković, kajakaš Aleksandar Đurić i dizač tegova Mehmed Skender.

Od 1992. do danas Olimpijski komitet je na 54 takmičenja učestvovao sa više od 1.000 najboljih sportista u individualnim i ekipnim sportovima. Sportiste je pratilo nekoliko stotina trenera, tako da je ukupno više od 1200 članova u 28 godina reprezentovalo bosanskohercegovački olimpizam širom svijeta na takmičenjima pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta, Evropskih olimpijskih komiteta i ICMG-a. Osvojili su 41 medalju: pet zlatnih, 12 srebrnih i 24 bronzane. Medalje su osvojene na Olimpijskim igrama za mlade - YOG (3), Evropskim igrama (1), Evropskom olimpijskom festivalu za mlade (6) i Mediteranskim igrma (31). Prvu medalju Bosni i Hercegovini podario je na Mediteranskim igrama u Monpeljeu 1993. karatista Eldin Pekmez - bronza, a prve zlatne na istom takmičenju bokser Almedin Fetahović i košarkašice predvođene legendarnom Razijom Mujanović.