Nakon što je nedavno spašen James Michael Grimes, koji je pao sa kruzera Carnival u Meksičkom zalivu i u vodi proveo više od 15 sati, novinarima je ispričao da ga je volja za životom, zajedno sa Božjom voljom, održala u životu dok je plivao.

Rodom iz Alabame, Grimes (28) bio je na višednevnom krstarenju brodom Carnival Valor sa 18 članova svoje porodice. Noć uoči Dana zahvalnosti Grimes, koji je sa svojom sestrom bio u baru na brodu, otišao je u toalet oko 23 sata, prisjetila se njegova sestra, a posljednje čega se on sjeća prije nego što se osvijestio u vodi, bilo je da je sa porodicom slušao muziku uživo na kruzeru, ali se, navodno, ne sjeća ni gdje, ni kako je, pao s broda. Popio je piće na Valoru, ali ranije je za ABC izjavio da nije bio pijan.

"Pokušavao sam da ostanem što pozitivniji od trenutka kada sam došao k sebi i da se vratim svijesti, samo se sjećam da sam tada pomislio da je pravo čudo da već nisam mrtav'", rekao je Grimes.

Ističe da nije mogao plutati, nego je samo plivao, a svoje preživljavanje pripisuje vjeri i pozitivnom stavu, dodajući da je čak i smišljao pjesme kako bi održao pozitivno raspoloženje.

Preplivao je dva jata meduza i posmatrao izlazak sunca dok je bio u vodi, a rekao je da je izgubio oko devet kilograma tokom ovog iskustva.

"Gospod mi je dao volju da živim. To je čudo", rekao je za CNN. "Ni u jednom trenutku nisam namjeravao odustati, samo reći: to je to, ovo je kraj. Do toga nikad nije došlo. Bio sam odlučan da plivam sve dok mi ruke i noge više ne mognu držati tijelo. "

Borio se i sa zbunjenošću, umorom i nekakvim stvorenjem koje je udarilo u njega.

"Bilo je vrlo brzo. Zaronio sam i mogao sam da ga vidim. I nije bila ajkula, ne verujem. Ali imala je kao ravna usta, i došla je i udarila me u jednu nogu, dok sam ga ja šutnuo drugom. Uplašio me je, ne znam šta je to, sve što sam mogao da vidim su peraje".

U jednom trenutku, Grimes je dohvatio plutajući štap, za koji je rekao da je "izgledao kao bambus" i počeo ga žvakati.

"Dao je neku drugu vrstu ukusa u mojim ustima osim slane vode".

Grimes je također rekao da se obraćao Bogu tokom sati izgubljenosti u Zalivu.

"'Gospode, moj najgori strah je da se udavim. Ne znam zašto si me stavio ovdje na ovo iskušenje, ali znam da ćeš me izvući iz ovoga", prisjetio se da je govorio, dodajući da nije bilo pitanje da li će biti spašen ili da li će ga pronaći, bilo je samo pitanje vremena, a do tada je morao nastaviti da pliva.

Grimesova porodica prijavila je njegov nestanak u podne na Dan zahvalnosti.

Kada je ugledao svjetla s tankera, zaplivao je prema njemu.

Posada broda ga je uočila oko 20:25. i upozorila obalsku stražu, koja je poslala posadu helikoptera da ga izvuče iz vode, saopćila je ova služba.

Grimes je za CNN opisao trenutak kada je vidio spasitelje:˝Pripadnik obalske straže izgledao je kao anđeo čuvar koji silazi iz helikoptera˝.

Poručnik Set Gross, koordinator potrage i spašavanja za USCG, rekao je da je Grimes bio u vodi 15 sati i da je to apsolutno najduže za što je čuo. Smatra da je to bilo samo jedno od čuda za Dan zahvalnosti.

"Činjenica da je bio u stanju da se održi na površini i iznad površine vode tako dug vremenski period, to je nešto što ne možete uzeti zdravo za gotovo i sigurno nešto čega ću se sjećati zauvijek", rekao je Gross , dodajući da je ovaj slučaj pokazao koliko je "volja za životom nešto o čemu morate voditi računa u svakom slučaju traganja i spašavanja".

Grimes sada planira put u New Orleans kako bi se sastao s posadom obalske straže koja ga je spasila, a dodaje da ne bi isključio još jedno krstarenje u budućnosti.