Više od 12,7 miliona dolara nestalo je s računa Usaina Bolta u jednoj investicijskoj kompaniji na Jamajci. Riječ je o navodnoj višemilionskoj prevara koju je 36-godišnji bivši olimpijski sprinter javno obznanio putem svojih odvjetnika i koji sada pokušavaju da mu uz pomoć suda vrate novac. U čitav slučaj su se uključile vlasti Jamajke.

Stvar je postala javna prošle sedmice kada je Bolt obaviješten da je stanje njegovog računa u Stocks and Securities Ltd (SSL), sa sjedištem u jamajčanskom gradu Kingstonu, neobjašnjivo palo na 12.000 dolara., kazao je njegov advokat Linton Gordon. Naime, 31. oktobra 2022. godine na njegovom je računu bilo više od 12 miliona dolara, no ta je svota nestala brzinom svjetlosti i 11. januara na računu je bilo samo 12.000 dolara. “Ići ćemo na sud ako ne vrate sredstva“, rekao je advokat osmerostrukog osvajača olimpijske medalje i osvajača 11 titula svjetskog prvaka.

Bolt sada ima svega nekoliko hiljada dolara, to je sve što je ostalo od milionskog iznosa koji je počeo polagati na taj račun 2012. i s kojeg nikada ništa nije podizao. Advokati bivšeg sprintera ponovo su se oglasili u četvrtak i firmi dali rok od 10 dana da vrati milione ili će se suočiti s tužbom.

Najava je stigla istog dana kada je Everton McFarlane, izvršni direktor Komisije za finansijske usluge Jamajke (FSC), obećao javno objaviti rezultate istrage koju provode o navodnoj prevari teškoj nekoliko miliona dolara koja je otkrivena u toh investicijskoj firmi. Prema prvim sumnjama, čitava prevara mogla bi doseći 1,2 milijarde dolara i utjecati na više ljudi, ne samo na Bolta.

Čak se i jamajčanski ministar finansija uključio u ovaj finansijski skandal. Nigel Clarke potvrdio je da će biti osuđeni svi koji su umiješani u navodnu prevaru bivšeg jamajčanskog sprintera, koju je opisao kao "alarmantnu i zlu".

"Jamajka je vodeće finansijsko središte na engleskom govornom području Kariba i učinit ćemo sve što je u našoj moći da zaštitimo poziciju Jamajke u tom pogledu", dodao je.

Prošle sedmice SSL je otkrio da je nekoliko njegovih klijenata izgubilo milione dolara u lokalnoj i stranoj valuti koje su uložili u firmu. Bolt, koji se povukao iz svijeta atletike od 2017. godine, bio je jedna od 30 žrtava čija je ulaganja u SSL navodno razvodnio zaposlenik kompanije. "Ovo je veliko razočarenje i nadamo se da će se stvar riješiti kako bi Bolt dobio svoj novac natrag i mogao živjeti u miru", sve je što je SSL dosad rekao u izjavi objavljenoj 12. januara. Firma kaže da je postala svjesna prevarne aktivnosti bivšeg zaposlenika i proslijedila je slučaj policiji, dodajući da je poduzela korake za zaštitu imovine i jačanje protokola.