Vršitelj dužnosti vođe egipatskog opozicijskog pokreta Muslimansko bratstvo, Ibrahim Munir, preminuo je u Velikoj Britaniji u 85. godini.

Iz Muslimanskog bratstva navode u priopćenju da je Munir umro u petak ujutro u svom domu u Londonu, gdje je živio u egzilu. Munir je postao vršitelj dužnosti vođe Bratstva prije dvije godine, nakon pritvaranja zamjenika vođe Mahmuda Ezzata 2020. godine.

Predsjednik Muslimanskog bratstva, Mohammed Badie, bio je među hiljadama zatočenih u ljeto 2013. goidne, kada je tadašnji ministar odbrane Abdel Fattah el-Sisi poveo državni udar protiv svog demokratski izabranog prethodnika Mohameda Morsija, visokog člana Bratstva, javlja Middle East Eye.

Organizacija je podržala prodemokratski ustanak 2011. protiv predsjednika Hosnija Mubaraka i pobijedila na izborima kao najveća organizirana politička grupa u zemlji u to vrijeme.

Munir je dvaput bio u zatvoru u Egiptu 1950-ih i 1960-ih, odslužio je 10 godina u zatvoru zbog svog aktivizma i živio je u egzilu većinu posljednjih 40 godina.

U intervjuu za Reuters u julu, Munir je najavio da Bratstvo, koje je Sisijeva vlada zabranila, neće pokrenuti novu borbu za vlast s vlastima, iako pokret i dalje ima široku podršku.

Pokret je pobijedio na prvim slobodnim predsjedničkim izborima u Egiptu 2012., ali ga je vojska svrgnula sa vlasti godinu dana kasnije i od tada Bratstvo trpi žestoke udare vlasti.

Mnogi od njegovih vođa i hiljade njegovih pristaša su u zatvoru, ubile su ih snage sigurnosti u gušenju protesta protiv Sisija ili su pobjegli iz Egipta.

Nakon državnog udara 2013., Kairo je Bratstvo proglasio terorističkom organizacijom.

Munir je ponovio dugogodišnju politiku grupe o odbacivanju nasilja . Priznao je da je Bratstvo iskusilo unutarnje podjele oko toga kako odgovoriti na pritvaranja Badieja i Ezzata, najavljujući da će novi vođa biti izabran "kada se situacija stabilizira".

Unutar Egipta, Bratstvo, koje je tokom desetljeća razvilo mrežu dobrotvornih organizacija, još uvijek uživa simpatije mnogih od 102 miliona ljudi u zemlji, rekao je Munir u intervjuu za Reuters. Dodao je da politički dijalog koji su ranije ove godine najavile Sisijeva vlada i odabrane opozicione grupe nije ozbiljna inicijativa i da ne može postići rezultate ako isključi Bratstvo ili druge osobe. “Dijalog je zaista potreban, ali mora uključiti sve”, rekao je Munir.