Islam Makhačev, mladi borac iz Dagestanca nedavno je pobijedio na Ultimate Fighting Championshipa (UFC) nakon borbe s Charlesom “Do Bronxom” Oliveirom u lakoj kategoriji. Meč se održao prošlog vikenda u Abu Dabiju, a Makhačev (31) još je jednom dokazao da je borac svjetske klase. No, šta znamo o njemu?

Makhačev je ruski profesionalni mješoviti borilački ˝umjetnik˝  koji se takmičio u sambo borbama. Sambo je stil borbe u ruskom stilu koji je nastao u Crvenoj armiji, a znači „samoodbrana bez oružja“.

Makhačov je pripadnik etničke grupe Lak, koja broji oko 200.000 ljudi koji su historijski živjeli u Lakskom i Kulinskom okrugu Dagestana. Rođen je u Dagestanu, u glavnom gradu Mahačkali, a odrastao je u zabačenom selu Burši, piše TRT WORLD.

Islam Makhačev često trenira i objavljuje fotografije i videozapise sa drugim Dagestancem, Habibom Nurmagomedovim, neporaženim bivšim UFC šampionom u lahkoj kategoriji, koji se povukao iz sporta 2020. godine.

Fanovi UFC-a često ga uspoređuju sa njegovim trenerom Habibom Nurmagomedovim, a neki su ga čak nazivali i "sljedećim Habibom", što Islam prihvata kao kompliment.

„Želim da budem slijedeći Habib. Želim da budem kao on. Iskreno, i ja želim da razbijem sve svoje protivnike poput Habiba”, rekao je Makhačev nedavno za BT Sports.

Kao i Habiba, Makhačeva je trenirao Abdulmanap Nurmagomedov, poznati sportista i bivši pripadnik Sovjetske armije – koji je pored hrvanja volio džudo i sambo. Postao je trener mladih u Dagestanu, uključujući svog sina Habiba, prvog muslimana osvajača UFC titule. Habibov kolega Makhačev, krenuo je njegovim stopama i još je jedan mladi muslimanski sportista koji je osvojio UFC titulu.

Život u selu značio je da je Makhačov imao dosta tjelesnih aktivnosti tokom odrastanja.

˝Ovaj rad, gradnja, kopanje, skupljanje plodova, uzgoj stoke, sve je to fizički rad. Naporan rad je utisnut u naš DNK. Često trčanje uz planine, ponekad tri puta dnevno, koristeći kamenje prilikom vježbanja su surovi uslovi koji stvaraju prave muškarce˝, naveo je ovaj mladi borac.

Makhačov i Nurmagomedov su se upoznali kao djeca, živeći u susjedstvu.

˝Saznao sam da Habib trenira sa svojim ocem. Došao sam tamo da ga vidim i pitao ga možemo li zajedno trenirati i tako smo počeli˝.

Habib Nurmagomedov je podržavao Makhačova tokom njegove karijere, bilo da mu je pomagao kao prevodilac ili da mu je postao trener kada se povukao.

“Islam i ja išli smo u istu školu, trenirali u istoj sali. Poznajemo se od djetinjstva, skoro 20 godina”, naveo je Habib.

U julu 2020. godine u 57. godini je od komplikacija povezanih s Covid-19 preminuo Habibov otac, Abdulmanap Nurmagomedov. Habib Nurmagomedov se ubrzo povukao iz borbi, posvetivši svoju posljednju pobjedu uspomeni na svog oca.

Abdulmanap Nurmagomedov polagao je velike nade u Makhačeva, govoreći svom sinu Habibu: "Kada ti odeš, doći će Islam".