Brifinzi, koji su pripremljeni za kandidata za predsjednika samita, Sultana al-Jabera, koji je ujedno i izvršni direktor državne naftne kompanije UAE Adnoc, i državne kompanije za obnovljive izvore energije, Masdar, otkrivaju planove za održavanje sastanaka čiji je domaćin Jaber sa predstavnicima najmanje 27 stranih vlada oko potencijalnih poslova vezanih za naftu i gas.

Dokumenti sadrže sažetak ciljeva i “tačke za razgovor” – mnoge od njih su izradili Adnoc i Masdar – u kojima se navode prijedlozi za zajednički razvoj naftnih i plinskih projekata s najmanje 15 vlada, uključujući Kinu, Kolumbiju, Egipat i Njemačku.

Prijedlozi uključuju potencijalni sporazum s Kinom oko ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Mozambiku, Kanadi i Australiji.

Brifinzi takođerr sugeriraju da će UAE iskoristiti razgovore za ugovaranje poslova za Masdar, s dodatnim tačkama za razgovor pripremljenim za sastanke sa 20 zemalja uključujući Veliku Britaniju, SAD, Francusku, Njemačku, Holandiju, Brazil, Kinu, Saudijsku Arabiju, Egipat i Keniju .

Predložena pitanja uključuju traženje podrške vlade Velike Britanije za proširenje vjetroelektrane na obali Sheringhama u Norfolku, u kojoj Masdar ima udio.

Traži se podrška Brazila za Adnocovu ponudu za najveću kompaniju za preradu nafte i gasa u Latinskoj Americi, Braskem.

Predlaže se da se nacije koje proizvode naftu Saudijska Arabija i Venecuela informišu da "ne postoji sukob između održivog razvoja prirodnih resursa bilo koje zemlje i njene posvećenosti klimatskim promjenama".

Prema mejlovima koje je vidio BBC, osoblje COP28 je dobilo instrukcije da se pridržava tačaka razgovora u svim svojim brifinzima, iako je tim COP28, navodno, to demantovao.

Sklapanje poslova tokom samita o klimi ozbiljno je kršenje standarda koje postavlja Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC), tijelo UN-a odgovorno za pregovore o klimi, koje insistira na “obavezi nepristrasnosti”.

Nadalje, niz prijedloga za nove poslove razvoja postrojenja za naftu i plin također je u suprotnosti s preporukama koje je postavila Međunarodna agencija za energetiku, globalni nadzornik, koje propisuju da nema prostora za novi razvoj nafte i plina ako se globalna temperatura zadrži ispod 1,5stepeni Celzijusa.

Abu Dhabi se već suočava sa sve većim kritikama zbog svoje uloge domaćina klimatskog samita, jer su UAE među najvećim svjetskim proizvođačima nafte i plina.

Imenovanje Jabera za predsjednika samite za klimu, prvog naftnog direktora koji je preuzeo tu ulogu, već je izazvalo žestoke kritike ekologa zbog onoga što se smatra jasnim sukobom interesa.