Mladi potpukovnik Omurbekov Azatbek Asanbekovič, zapovjednik vojne jedinice 514600 i 64. motorizirane brigade ruske 35. armije, odgovoran je za masakr u Buči, u blizini Kijeva, gdje su stotine civila pogubljene tokom ruske agresije.

Omurbekove podatke objavio je na Telegramu InformNapalm, grupa koja prati kretanje ruskih trupa koja koristi obavještajne podatke otvorenog izvora. Objavili su njegovo ime, adresu e-maila, telefonski broj i kućnu adresu potpukovnika.

Nakon povlačenja ruskih trupa iz mnogih dijelova Ukrajine, saznalo se za zlodjela počinjena u mjestima poput Buče. Glavna gradska avenija bila je ispunjena leševima razbacanim među iskrivljenim željezom ruskih tenkova i kamiona. Velika većina civili s rukama vezanim na leđima. Izgorjela tijela, žene koje su ispričale svoju situaciju i objasnile da su ih ruski vojnici silovali, kao i seksualno zlostavljali njihove kćeri, snahe ili unuke, kao i njihove sinove ili muževe. Pokopali su ih u baštama njihovi rođaci koji su preživjeli.

Potpukovnik vodi vojnu jedinicu 51460 sa sjedištem u gradu Knyaz-Volkonskoye, na području Habarovsk u Rusiji. Već je bio sa svojim jedinicama u Ukrajini 2014. kada su izvršili invaziju na poluotok Krim. Asanbekoviča je za zasluge u toj akciji odlikovao zamjenik ruskog ministra odbrane Dmitrij Bulgakov.

Njegova 64. brigada, kojoj se pripisuje masakr u Buči, biće poslana u Harkov nakon nekoliko dana odmora u Bjelorusiji. Nakon samo dva dana godišnjeg odmora planiraju se vratiti u Ukrajinu i vjeruje se da će dobiti “posebne zadatke”.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelensky optužio je "sve" ruske političare i vojnike da su ratni zločinci zbog zločina počinjenih na ukrajinskoj teritoriji tokom agresije.