Moskva, raketna krstarica koja je bila vodeći brod ruske Crnomorske flote, potonula je u četvrtak nakon eksplozije na brodu, potvrdili su ruski državni mediji. Službeni ukrajinski izvori rekli su da je brod pogođen projektilima Neptun.

Sada se sumnja da je brod potonuo zajedno s kršćanskom relikvijom, komadićem pravog križa.

Ruska pravoslavna crkva objavila je, naime, u februaru 2020. da je relikvija predana tadašnjem zapovjedniku Crnomorske flote, viceadmiralu Igoru Osipovu, i da se nalazi u sjedištu flote, spremna za "skoro" prenošenje na brod, navela je tada novinska agencija Tass .

Riječ je o komadu drveta veličine svega nekoliko milimetara koji je, prema vjernicima, komad križa na kojem je Krist razapet. Taj je ulomak ugrađen u metalni križ iz 19. stoljeća koji se čuva u relikvijaru.

Moskva je na brodu imala kapelicu u kojoj su se mornari mogli moliti, rekao je za Tass protojerej sevastopoljskog okruga Ruske pravoslavne crkve Sergij Haljuta.

Potonuće Moskve veliki je udarac ruskom moralu. Kremlj je ignorirao tvrdnje o odgovornosti Ukrajine, koja kaže da je pogodila brod dalekometnim projektilom sa zemlje.

Tačni detalji o tome kako je brod potonuo još uvijek nisu jasni. Ruski zvaničnici rekli su u četvrtak da je požar prouzročio eksploziju municije na brodu, prisiljavajući posadu na evakuaciju.

Moskva je postao prvi brod za krstarenje izgubljen u sukobu još od Falklandskog rata. Zapravo, ona bi mogla biti najveći ratni brod potopljen u nekom ratu od 1945. jer je, s nekih 12.500 tona, bila veća od argentinskog Belgrana.