Poljska će poslati 500 policajaca kako bi pojačala sigurnosne napore na granici s Bjelorusijom dok se posljedice prekinute pobune šefa Wagner grupe Jevgenija Prigožina i dalje osjete u toj regiji.

Premještanje Wagnerovih snaga u Bjelorusiju nakon neuspjele pobune dovelo je do zabrinutosti da će njihova prisutnost izazvati veću nestabilnost u istočnoj Evropi.

Pripadnici patrola za suzbijanje nereda i protuterorističkih jedinica bit će raspoređeni kako bi pomogli u kontroli "napete situacije" na granici, tweetao je u nedjelju poljski ministar unutrašnjih poslova Mariusz Kamiński. Oni će se pridružiti 5.000 zaštitara i 2.000 vojnika koji su već stacionirani na granici.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je 187 ljudi pokušalo ilegalno prijeći iz Bjelorusije u Poljsku u subotu, prema poljskoj graničnoj službi. Varšava optužuje Minsk da pokušava stvoriti migrantsku krizu i protjerati ljude iz Afrike i s Bliskog istoka preko granice u Poljsku, dok Bjelorusija negira te optužbe.

Prošle sedmice poljska vladajuća stranka Pravo i pravda rekla je da Varšava vjeruje da bi u Bjelorusiji već moglo biti 8.000 Wagnerovih vojnika. Rečeno je da će Poljska poduzeti privremene i trajne mjere za jačanje granice, uključujući jačanje prisutnosti snaga sigurnosti.

Jarosław Kaczynski, čelnik Prava i pravde, rekao je u srijedu da bi Wagnerova prisutnost u Bjelorusiji mogla značiti "novu fazu hibridnog ratovanja, fazu puno težu od one s kojom smo se dosad nosili", javio je Reuters.