Ako je prije desetak godina Tunis bio predmetom divljenja u arapskom i muslimanskom svijetu zbog svoje demokratske tranzicije, koju su stručnjaci ocjenjivali kao model, čini se da je mala sjevernoafrička država spremna ponovno iznenaditi, ali ovaj put negativno.

Usred akutne političke, ekonomske i društvene krize, Tunis je potreslo petersotruko ubistvo koje je izvršio policajac Nacionalne garde u blizini sinagoge Ghriba usred tradicionalnog godišnjeg hodočašća. To je težak udarac Tunisu koji prijeti da udrma stabilnost cijelog Magreba ali i juga Evrope.

Dva hodočasnika i dva agenta snaga sigurnosti, uz napadača, izgubili su živote prošle sedmice nakon što je agent Nacionalne garde - koji nije bio na dužnosti - otvorio vatru oko sinagoge Ghriba, na otoku Djerba. To je mjesto masovnog godišnjeg hodočašća, ponosa različitosti i suživota Tunižana i magrebskog judaizma.

Dvojica mrtvih hodočasnika dva su rođaka: Aviel Haddad , 30-godišnji Izraelac-Tunižanin s prebivalištem u Djerbi, jedan od jedva 1500 Jevreja koliko ih je ostalio u Tunisu i  Benjamin Haddad , 42, s prebivalištem u francuskom gradu Marseilleu.

Nije prvi put da je sinagoga Ghriba, najstarija u sjevernoj Africi, bila meta napada: Al Qaeda je 2002. počinila masakr koji je koštao života 21 osobu. Napad od utorka neizbježno evocira druge novije tragedije koje je pretrpio Tunis, onu terorističkih napada 2015. u glavnom gradu (muzej Bardo) i u turističkom odmaralištu u blizini Soussea, u kojima su poginule 22 osobe, te 2016. godine kada je u napadu takozvane Islamske države u gradu Ben Gardane ubijeno 54 ljudi.

Napad kod sinagoge desio se u teškom trenutku za narod Tunisa. Režim na čelu s Kaisom Saiedom, protagonistom udara u julu 2021. godine intenzivira svoje autoritarno vladanje. Posljednjih mjeseci, nesposobna poduzeti potrebne reforme za pomoć privredi, u kritičnoj društvenoj situaciji i vladajući bez opozicije, tuniška autokratija progoni i zatvara bez razlike novinare, poslovne ljude, političare i suce.

Osim toga, zahvaljujući lošoj vladavini i nestabilnosti, Tunis je ove godine postao glavna ruta neregularne emigracije iz Magreba i Sahela koja očajnički pokušava doći do evropskog tla. U prvim mjesecima godine obale te sjevernoafričke države svjedočile su kako su desetine hiljada migranata plovilo vodama Sredozemnog mora, a živote je izgubilo najmanje njih 500. EU strahuje od velikih valova emigranata u nadolazećim mjesecima.


Napad na jevrejsko svetište na otoku Djerba, koje je ove godine okupilo pet hiljada posjetitelja, ima dvostruko tumačenje. S jedne strane, manjine, uključujući Jevreje, ponovo su žrtve mržnje i fanatizma, kao što su nedavno bile subsaharske imigrantske zajednice kao rezultat Saiedovih rasističkih proklamacija. S druge strane, turizam, jedan od rijetkih sektora koji se posljednjih godina oporavlja i uzdanica je tuniske ekonomije, tim je napadom doživio novi težak darac u najgorem trenutku.