Nizozemska policija koja je uhapsila muškarca pod sumnjom da je vozio u pijanom stanju otkrila je da je imao vozačku dozvolu na ime i prezime Boris Johnson.

Lažni ukrajinski dokument sadržavao je sliku bivšeg premijera, kao i njegov tačan datum rođenja – 19. juni 1964. godine. Međutim, vrijedi do decembra 3000. godine.

Glasnogovornik lokalne policije rekao je da se automobil zabio u stub u blizini mosta Emma u Groningenu u nedjelju malo poslije ponoći. Policajci su pronašli napušten automobil, ali su kasnije otkrili i vozača kako stoji na prethodno spomenutom mostu.

"Osoba se nije mogla identificirati i odbila je podvrgnuti se alkotestu", rekao je glasnogovornik policije Thijs Damstra novinskoj agenciji AFP.

"Policija je u autu pronašla lažnu vozačku dozvolu na ime Boris Johnson. Koliko ja znam, gospodin Boris Johnson nije bio u Nizozemskoj u to vrijeme."

Policija je na Instagramu dodala: "Nažalost po osobu, nismo nasjeli na ovu krivotvorinu."

Uhapšeni 35-godišnji muškarac navodno je iz grada Zuidhorna, zapadno od Groningena. Nije bilo jasno ima li "imitator" Borisa Johnsona i ukrajinsko državljanstvo. Nekadašnji dopisnik nizozemske javne radiotelevizije NOS iz Rusije rekao je da se takve lažne dozvole mogu kupiti u turističkim shopovima u Ukrajini.

"Vidjela sam slične lične karte i na ime bivše njemačke kancelarke Angele Merkel i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog", napisala je jedna korisnica Twittera, čime je donekle i objasnila porijeklo i lažne isprave pripisane bivšem britanskom premijeru.